SAN SEBASTIAN - Na een week waarin de wielrenners tijdens de criteriums enigszins konden bijkomen van hun inspanningen in de Ronde van Frankrijk staat opnieuw een zware wedstrijd op het programma.

Het peloton trekt zaterdag door het Baskenland, voor de Clásica San Sebastián. Alejandro Valverde, een van de renners die niet in actie kwam in de Tour, vertrekt als favoriet voor de koers die deel uitmaakt van de ProTour-cyclus.

Valverde werd enkele weken voor de start van de Tour door het Italiaans olympisch comité geschorst vanwege zijn aandeel in de dopingzaak Operation Puerto.

Omdat het parcours van de Ronde van Frankrijk ook enkele kilometers over Italiaans grondgebied liep, besloot de 29-jarige renner van Caisse d'Epargne niet deel te nemen aan de Tour.

Uitgerust

Valverde verschijnt daarom volledig uitgerust aan de start van de klassieker die hij vorig jaar al won.

De beslissing in de koers over 237 kilometer valt vaak op de beklimming van de Jaizkibel, kort voor de streep.

Freire

De Spanjaard krijgt op het heuvelachtige parcours door Baskenland onder meer concurrentie van Oscar Freire, Andy Schleck en Franco Pellizotti.

Rabobank vaardigt behalve Freire ook Denis Mentsjov, Juan Manuel Garate, Lars Boom, Sébastian Langeveld, Bram de Groot, Tom Stamsnijder en Paul Martens af. Martijn Maaskant verschijnt aan de start namens Garmin.