HEERENVEEN - SC Heerenveen en Roda JC hebben het nieuwe seizoen in de eredivisie doelpuntloos geopend (0-0). De Friezen kregen op eigen veld de beste kansen, maar wisten ze niet te benutten.

Roda JC was, na het moeizame vorige seizoen, tevreden met een punt en had in de slotfase zelfs nog twee extra punten kunnen veroveren.

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen bracht weinig opwinding. De thuisclub begon aardig, met een vrije trap van Gerald Sibon die keeper Bram Castro wel eenvoudig pakte.

Daarna kreeg Michel Breuer uit een hoekschop een goede mogelijkheid, maar de Heerenveen-aanvoerder schoot voorlangs.

Beste kans

De beste kans kwam na een half uur. Rechtsback Daryl Janmaat ging weer eens mee ten aanval - wat daarvoor vooral op knullig balverlies was uitgelopen - schudde een aantal tegenstanders af, omspeelde Castro maar zag zijn inzet uit een lastige hoek vervolgens door Davy de Fauw van de lijn gehaald worden.

De gasten, die zich vorig seizoen op het nippertje handhaafden in de eredivisie via de nacompetitie, kwamen slechts zelden over de middellijn.

De door Heerenveen-coach Trond Sollied in genade aangenomen doelman Brian Vandenbussche had het daardoor rustig. Al haalde hij vlak voor rust opgelucht adem toen Dieter van Tornhout in kansrijke positie ruim naast kopte.\

Na rust

Na rust schroefde Heerenveen het tempo op. Van Tornhout kreeg namens Roda JC nog wel de eerste schietkans, maar daarna was het Heerenveen wat domineerde. De Friese ploeg had ook snel in de tweede helft op voorsprong moeten komen.

Michal Papadopulos legde de bal na een goede aanval slim bij de tweede paal neer, waar Roy Beerens er echter in slaagde de bal naast het verlaten doel te schuiven. Een minuut later bediende Christian Grindheim Sibon, maar zijn inzet draaide voorlangs. Even later stond Marcel de Jong op de lijn een treffer van de lange aanvaller in de weg.

Extra spitsen

Boldiszar Bodor verraste Vandenbussche daarna bijna met een venijnig schot en aan de overzijde redde Castro op een inzet van Beerens, waarna de druk van Heerenveen langzaam verdween, ondanks het inbrengen van twee extra spitsen.

De gasten hadden via opnieuw Bodor zelfs kunnen scoren, maar Vandenbussche redde katachtig. Het wanhopige slotoffensief van Heerenveen in blessuretijd bracht helemaal niets meer.