AMSTERDAM - Aan het einde van het komende seizoen degraderen twee clubs uit de eerste divisie naar de nieuw te vormen Topklassen bij de amateurs. Dat besluit heeft de KNVB vrijdag in een extra bulletin betaald voetbal formeel bekrachtigd.

Simon Kelder, voorzitter van Excelsior en de belangenvereniging eerstedivisieclubs (CED), reageerde woedend. ''Dit is geen degradatieregeling meer, maar een keiharde sanering'', foeterde hij.

''Dit is absoluut onredelijk van de KNVB. Maar het is vechten tegen de bierkaai. Met directeur Henk Kesler valt hierover niet te praten. Dit heeft hij erdoor gedrukt. Zo werkt hij nu eenmaal. Het is een verloren strijd.''

Krokodillentranen

Directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB sloeg verbaal terug. ''Meneer Kelder begint vergeetachtig te worden. Hij schiet uit de heup en huilt krokodillentranen. Het is pure stemmingmakerij. Heel teleurstellend.''

De algemene vergadering betaald voetbal stemde begin juni in met een degradatieregeling voor de Jupiler League, om amateurclubs vanaf het seizoen 2010-2011 de gelegenheid te geven door te stromen naar het betaalde voetbal.

''Op dat moment bestond de eerste divisie nog uit negentien clubs en ging iedereen er van uit dat komend seizoen slechts één ploeg zou degraderen'', lichtte Kelder toe.

Fortuna Sittard

De KNVB verloor daarna evenwel het kort geding dat Fortuna Sittard tegen de intrekking van de proflicentie had aangespannen. De Limburgse club moest alsnog worden toegelaten tot de competitie.

Daarop besloot de directie betaald voetbal van de KNVB twee clubs uit de eerste divisie te laten degraderen, om in het seizoen 2010-2011 weer op een even aantal ploegen (achttien) uit te komen. Daartoe heeft de KNVB-directie formeel de bevoegdheid.

Goedkoop

''Het is heel goedkoop van de KNVB om het op deze manier op te lossen'', meende Kelder. ''Een even of oneven aantal clubs kan niet de belangrijkste reden zijn. Als Fortuna het kort geding had verloren, hadden we dit seizoen de competitie in de eerste divisie ook met negentien ploegen afgewerkt.

Wij zijn nu de dupe van het geklooi van de licentiecommissie, die geweldige blunders heeft begaan in de Fortuna-zaak. Over de rug van de eerstedivisieclubs worden die nu rechtgezet. Daar heb ik grote bezwaren tegen.''

Kesler antwoordde scherp. ''Dit besluit komt allerminst als een donderslag bij heldere hemel. Al sinds vorig jaar is bekend dat twee clubs zouden moeten degraderen als de eerste divisie nog uit twintig clubs zou bestaan."

"Dat is in januari van dit jaar nog duidelijk naar voren gekomen in overleg tussen de CED en KNVB. Ook tijdens de algemene vergadering in juni is dat nog eens meegedeeld. Er is een democratisch proces aan vooraf gegaan, maar nu krijg ik weer de schuld. Dat vind ik best wel vervelend.''