ROME - Ranomi Kromowidjojo is vrijdag bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Rome als zesde geëindigd in de finale van de 100 meter vrij. De zwemster van NZE finishte in een tijd van 53,37.

De Duitse olympisch kampioene Britta Steffen maakte haar favorietenrol waar.

In een wereldrecord van 52,06 pakte ze het goud. In de finale van de 4x100 meter vrij bracht ze het record eerder deze WK op 52,22.

Veldhuis

Marleen Veldhuis is vrijdag juist haar wereldrecord op de 50 meter vlinderslag kwijtgeraakt. De Nederlandse zwemster scherpte haar eigen toptijd in haar halve eindstrijd aan tot 25,28, maar de Zweedse Therese Alshammar dook daar een paar minuten later met een tijd van 25,07 onder.

Veldhuis was sinds april houdster van het record met 25,33. Met haar tijd ging Veldhuis als tweede door naar de finale van zaterdag. Hinkelien Schreuder redde het niet. Met 25,94 werd ze tiende. De beste acht gingen door.

Phelps

De Servische zwemmer Milorad Cavic heeft vrijdag de Amerikaan Michael Phelps zijn wereldrecord op de 100 meter vlinderslag afgenomen. Bij de wereldkampioenschappen in Rome tikte hij in de halve eindstrijd aan in 50,01.

Phelps had het record in juli van dit jaar aangescherpt tot 50,22. De achtvoudig olympisch kampioen zette in de andere halve finale met 50,48 de tweede tijd neer.

Bij de Olympische Spelen in Peking eindigde Cavic als tweede achter Phelps. Hoewel het leek alsof de Serviër eerder had aangetikt, gaf het scorebord een zege voor de Amerikaan aan. De twee treffen elkaar zaterdag opnieuw in de finale.