PARIJS - De internationale wielrenunie UCI heeft Mikel Astarloza voorlopig geschorst nadat hij bij een out-of-competitioncontrole op 26 juni is betrapt op het gebruik van epo.

Dat maakte de UCI vrijdag bekend. De Spanjaard werd onlangs elfde in de Ronde van Frankrijk. Hij won één etappe in de Tour, de zestiende rit.

De UCI verklaarde donderdag door een laboratorium in Madrid op de hoogte te zijn gebracht van de positieve test van Astarloza.

De renner van Euskaltel is met onmiddellijke ingang geschorst. De Spaanse wielerfederatie moet bepalen of Astarloza het dopingreglement heeft overtreden en of al zijn uitslagen vanaf 26 juni moeten worden geschrapt. De renner heeft het recht om een contra-expertise uit te laten voeren.

Euskaltel

Euskaltel-Euskadi sprak in een verklaring op de website van de ploeg steun uit aan Astarloza. ''Bij interne controles hebben we nooit iets vreemds aangetroffen bij Mikel'', aldus Euskaltel.

Astarloza heeft ontkend verboden middelen te hebben gebruikt. De ploeg zegt hem daarin te steunen tot het tegendeel is bewezen.

Medevluchters

Astarloza won vorige week dinsdag de zestiende etappe in de Tour, een bergrit over 159 kilometer naar Bourg-Saint-Maurice.

Hij sprong vlak voor de finish weg bij zijn drie medevluchters, van wie de Fransman Sandy Casar de sprint om de tweede plaats won. In het eindklassement had de Spanjaard 14.44 minuten achterstand op tourwinnaar Alberto Contador.

Voorgaande jaren werd de Tour regelmatig ontsierd door dopingzaken. In de afgelopen editie bleef het echter opvallend rustig omtrent dit heikele punt in de wielersport.

Positieve gevallen

Het Franse antidopingbureau (AFLD) maakte zondag wel bekend vijftien urinestalen van de vorige Tour met terugwerkende kracht te gaan onderzoeken op aanwezigheid van cera, de verbeterde variant van epo.

Pierre Bordry, voorzitter van de AFLD, zei bovendien dinsdag in een interview met de Süddeutschen Zeitung dat ook in de afgelopen Tour weer is gewerkt met verboden middelen.

Vooralsnog hebben de AFLD en UCI echter geen positieve gevallen uit de Ronde van Frankrijk bekendgemaakt. De positieve test van Astarloza dateert van een week voor de start van de Tour.