NEW YORK - Wielrenner Bradley Wiggins heeft woord gehouden en heeft vrijdag zijn bloedwaarden over de afgelopen twee jaar gepubliceerd.

Op de website van zijn Amerikaanse ploeg Garmin staan de tabellen met bloedgegevens van de Brit die met de vierde plaats in het eindklassement zo sterk voor de dag kwam in de Ronde van Frankrijk.

Wiggins, voormalig baanrenner, wil aantonen dat hij zijn prestaties zonder hulp van verboden middelen heeft geleverd. De Dopingautoriteit in Nederland kon vrijdag nog geen conclusies trekken uit de staatjes.

Experts

''Dat is erg lastig, het is werk voor experts op dit terrein'', aldus een woordvoerder. ''Wij leveren dit soort gegevens altijd geanonimiseerd aan bij de deskundigen. Niemand staat te trappelen om iets te zeggen over individuele sporters.''

Ploegleider Jonathan Vaughters van Garmin is in elk geval blij met de actie van Wiggins: ''Hij is een uitzonderlijke atleet en altijd uitgesproken antidoping geweest. Hij stond erop dat wij zijn bloedwaarden zouden publiceren na de Tour en dat besluit maakt mij en de hele ploeg trots.''