EINDHOVEN - PSV moet het zondag in de openingswedstrijd tegen het gepromoveerde VVV-Venlo zonder middenvelder Edison Mendez doen.

De Ecuadoriaan is geschorst. Mendez stelt pogingen in het werk om terug te keren naar zijn vaderland. Rutten houdt zijn bankzitter evenwel liever nog een seizoen in Eindhoven.

De nieuwe trainer van de Eindhovense club gaf aan dat zijn ploeg de thuiswedstrijd in de derde voorronde van de Europa League, donderdagavond tegen Cherno More Varna (1-0), goed was doorgekomen.

''Niemand is met een blessure uit dat duel gekomen'', liet Rutten weten op de website van PSV. Hij kan derhalve hetzelfde elftal het veld insturen.

VVV-Venlo

Volgens de PSV-trainer komt de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo op het goede moment. ''Fysiek en mentaal zijn wij klaar voor de competitie. Wij moeten de drie punten in eigen huis houden. VVV-Venlo is terug in de eredivisie en dat soort ploegen zijn altijd heel verrassend, zeker in het begin van de competitie. Natuurlijk neem je vooraf de kwaliteiten van de tegenstander mee, maar wij moeten van eigen kracht uit gaan.''

Manolev

De Bulgaarse verdediger Stanislav Manolev, die vorig weekeinde als laatste PSV-aanwinst een driejarig contract ondertekende, moet in Jong PSV eerst nog even wennen aan het Nederlandse voetbal.

''Zijn inburgering verloopt niettemin snel'', zei Rutten. ''PSV staat er ook om bekend dat buitenlandse jongens vlug acclimatiseren bij de club.''