ROTTERDAM - De Braziliaanse doelman Darley Ramon Torres (voetbalnaam Darley) maakt zondag bij Feyenoord in de thuiswedstrijd tegen NEC zijn debuut in de eredivisie.

De 19-jarige Zuid-Amerikaan heeft in de oefenperiode de nieuwe trainer Mario Been kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten.

Darley, die anderhalf jaar geleden naar Rotterdam kwam, krijgt de voorkeur boven de 40-jarige routinier Rob van Dijk. De laatste is net hersteld van een achillespeesblessure en zit zondag in De Kuip op de reservebank.

De andere selectiekeeper Erwin Mulder, die aanvankelijk voor de eerste positie bij Feyenoord in aanmerking kwam, is door een spierscheuring nog ruim een maand uitgeschakeld.

Atleet

''Darley is een atleet eerste klas'', lichtte Been vrijdag in De Kuip zijn keuze toe. ''Hij heeft een goede reactie, is niet bang en durft voor zijn goal te keepen. Hij heeft bovendien een geweldige uittrap uit zijn hand. Hij moet alleen nog beter leren meevoetballen. Ik bouw met mijn ploeg nu eenmaal graag op van achteruit.''

Door de goede ontwikkeling van Darley, afkomstig van Atletico Mineiro, heeft Feyenoord de zoektocht naar een ervaren opvolger voor de afgedankte Henk Timmer voorlopig gestaakt.

''Dat is bij ons nu niet meer aan de orde'', bevestigde Been. Eerder deze zomer mislukte de transfer van AZ-reservekeeper Joey Didulica om financiële redenen.

Van Bronckhorst

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst ontbrak vrijdag op de training wegens een lichte knieblessure.

''Maar ik heb goede hoop dat hij de wedstrijd tegen NEC haalt'', zei Been, die in dat geval Tim de Cler naar de bank dirigeert. Kevin Hofland is voor de openingswedstrijd tegen de vorige club van Been geschorst.

Debuut

Naast Darley maken ook Dani Fernandez (ex-NEC) en Sekou Cissé (ex-Roda JC) hun officiële competitiedebuut bij Feyenoord. Centrale verdediger Ron Vlaar keert terug na aanhoudend blessureleed.