LONDEN - Voormalig voetbaltrainer Bobby Robson is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Robson, die onder meer het Engelse elftal en twee keer PSV onder zijn hoede had, was al geruime tijd ziek.

Hij verloor de strijd tegen kanker. Als voetballer kwam Robson twintig keer uit voor het nationale elftal van Engeland.

Robson was bondscoach in Engeland van 1982 tot 1990. In 1990 leidde hij het Engelse elftal op het WK in Italië naar de halve finales.

PSV leidde de Brit in de periodes 1990-1992 en 1998-1999. Naast PSV had hij ook nog grote clubs in Portugal (Sporting Lissabon en Porto) en Spanje (Barcelona) onder zijn hoede.

Begrafenis

Robson stierf vrijdagochtend in zijn woning in County Durham, met zijn vrouw en familie aan zijn zijde.

''De begrafenis is in besloten kring, met alleen familie'', liet zijn familie in een verklaring weten. ''Later komt er voor vrienden en collega's een herdenkingsdienst.''

Loopbaan

Robson, die de laatste tijd in een rolstoel zat, begon zijn managersloopbaan in 1968 bij Fulham. Een jaar later stapte hij over naar Ipswich Town, waarmee hij grote successen vierde.

Met die club won hij de FA Cup en de UEFA Cup. Voor die laatste trofee versloeg Ipswich met Robson aan het roer in 1981 in de finale AZ '67.

Na Ipswich volgde acht jaar het Engelse elftal. Sir Bobby Robson deed het goed met de Engelsen, met de WK in Italië als hoogtepunt.

PSV

PSV haalde hem vervolgens binnen als hoofdtrainer. Hij bleef tot 1992 in Eindhoven. Daarna volgden Sporting Lissabon, FC Porto, Barcelona, opnieuw PSV en Newcastle United.

Bij Newcastle vertrok hij in 2004. Hij was daarna nog wel speciaal adviseur van het Ierse nationale elftal (2006-2007).

Bekijk beelden van Robson als trainer van PSV op ZIE.nl