ROME - Marleen Veldhuis en Hinkelien Schreuder hebben zich vrijdag bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Rome probleemloos geplaatst voor de halve finales op de 50 meter vlinderslag.

De kopvrouw van de Nederlandse ploeg won eerder dit toernooi goud met de estafetteploeg, maar slaagde er nog niet in te excelleren. Op de 100 meter vlinderslag werd ze teleurstellend achtste.

Haar coach Jacco Verhaeren trok haar daarna terug voor de 100 meter vrije slag, zodat Veldhuis zich volledig kon concentreren op twee korte nummers; de 50 meter vlinderslag en 50 meter vrije slag.

Op beide afstanden is ze regerend wereldrecordhoudster. Vrijdag staan de series en halve finales van de 50 meter vlinderslag op het programma.

Stunt

In de avonduren verschijnt haar 18-jarige landgenote Ranomi Kromowidjojo aan de start in de finale van de 100 meter vrije slag. Het talent bereikte als vijfde de finale en hoopt stiekem op een stunt.

Met enige bravoure meldde de Groningse dat ze hoopt op een bronzen medaille. De strijd om het goud zal ongetwijfeld gaan tussen de Duitse Britta Steffen en de Australische Libby Trickett.