RIJSWIJK - De achttien clubs die afgelopen voetbalseizoen uitkwamen in de Eredivisie, hebben gezamenlijk 34 miljoen euro verloren.

Dat meldde het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op gezag van de KNVB. In het seizoen 2007-2008 boekten de clubs nog een totale winst van 64 miljoen, een record dat volgens de KNVB goeddeels te danken was aan een aantal kostbare transfers van spelers naar het buitenland.

De voetbalbond noemt een stagnerende transfermarkt dan ook als een van de oorzaken van het verlies over het laatste seizoen.

De totale begroting van de gezamenlijke clubs blijft in 2009-2010 met circa 410 miljoen euro wel ongeveer even groot als in de voorgaande voetbaljaargang. Volgens de KNVB hebben de eredivisieclubs op sponsorgebied weinig te lijden van de economische crisis.

AZ

Grootste groeier qua uitgaven is AZ. De begroting van de landskampioen groeit komend seizoen van 28 miljoen tot 40 miljoen euro. Daarmee streeft de club uit Alkmaar Feyenoord voorbij, dat van de traditionele topclubs het hardst moet snoeien.

De begroting van de Rotterdamse club daalt komend seizoen van 46 miljoen euro tot 37 miljoen.

PSV en Ajax

PSV bezuinigt 4 miljoen euro en komt uit op 59 miljoen. De begroting van Ajax blijft met 65 miljoen euro even groot als afgelopen voetbalseizoen.

Nieuwkomers VVV-Venlo en RKC Waalwijk hebben de kleinste begroting in de eredivisie. VVV-Venlo doet het met 7 miljoen euro, RKC Waalwijk met 6,2 miljoen. Beide clubs hebben ook de stadions met de minste capaciteit, 7500 toeschouwers.