EINDHOVEN -Het seizoen is nog maar amper begonnen of PSV heeft al een probleempje. In de kwalificatie voor de Europa League wonnen de Eindhovenaren donderdag op eigen veld maar net van het Bulgaarse Cherno More Varna, 1-0.

Dirk Marcellis maakte in de slotminuut het bevrijdende doelpunt.

De Bulgaarse tegenstander kwam amper van de eigen helft af en beperkte zich voornamelijk tot verdedigen. PSV had voortdurend een overwicht, maar miste de finesse om daar veel concreets mee te doen.

Lastig

Daardoor kon het geluk dat nodig was voor een succesvolle afronding nauwelijks worden afgedwongen. Het kan daarom volgende week in Bulgarije nog lastig worden.

Bij zijn eerste officiële wedstrijd als coach van PSV deed Fred Rutten wat betreft de samenstelling van het elftal geen gekke dingen. Vergeleken met de formatie die voorganger Dwight Lodeweges het laatste half jaar opstelde waren er slechts drie wijzigingen.

Ooijer

De plaatsen van de vertrokken Jeremy Bréchet en Jason Culina, vrije verdediger en rechtsachter, werden ingenomen door André Ooijer en Jan Kromkamp.

De enige die naar de bank werd verwezen was Edison Mendez. De middenvelder uit Equador is zijn plaats kwijt aan Orlando Engelaar.

Engelaar

Engelaar toonde meteen een aanwinst te zijn. De bij Schalke weggehoonde speler is altijd aanspeelbaar, houdt de vaart in het spel en kiest doorlopend voor logische oplossingen.

Met Ibrahim Afellay is hij de vormgever van het elftal. Door de komst van Ooijer heeft de verdediging aan doortastendheid gewonnen.

Nonchalance

Het leidde allemaal nog niet tot oogstrelende patronen. Rutten had al gezegd dat zijn selectie fysiek in orde is, maar dat er qua spel nog wel wat stappen gemaakt moeten worden. Dat bleek vooral in de eerste helft tegen Cherno More Varna.

Te veel foutjes, onzorgvuldigheden en nonchalance zorgden ervoor dat er geen afstand werd genomen van de zwakke Bulgaren.

Koevermans

Aangezien het speelbeeld in het eerste kwartier van het tweede deel niet veranderde, zag Rutten zich genoodzaakt in te grijpen. Hij bracht de twee spitsen die vorig seizoen vaak niet goed genoeg werden geacht, Danny Koevermans en Danko Lazovic. Ola Toivonen, nog niet zo lang in voorbereiding, en Nordin Amrabat verdwenen van het toneel.

Het zorgde meteen voor wat meer leven in het duel. Koevermans en Lazovic misten meteen na hun entree het doel maar net met twee fraaie kopballen.

Tempo

Het toonde opnieuw dat de stugge tegenstander meteen ging wankelen, als het tempo toenam. Voor de rust was dat onder meer met een schot op de paal van Balazs Dzsudzsak ook al gebleken.

Veel verder kwam PSV lange tijd niet. Dat Dirk Marcellis, nota bene de voorstopper, na een onoverzichtelijke situatie nog scoorde was in de slotminuut eigenlijk een meevaller.