BEEKBERGEN - Yuri van Gelder hoort uiterlijk eind oktober welke straf hij krijgt in zijn dopingzaak.

De tuchtcommissie van de turnbond KNGU is deze week formeel aan het werk gezet en heeft maximaal drie maanden de tijd om tot een uitspraak te komen.

Ringenspecialist Van Gelder werd in juni bij de Nederlandse kampioenschappen betrapt op cocaïnegebruik.

Geukers

Voorzitter Jos Geukers van de turnbond verwacht dat de tuchtcommissie minder dan de gestelde termijn nodig heeft om te oordelen over de zaak.

Van Gelder ontkent niet, hij bracht de kwestie zelfs eigenhandig aan het licht tijdens een persconferentie op sportcomplex Papendal. Daarop werd hij voorlopig geschorst.

Overleg

Geukers heeft inmiddels namens de KNGU overleg gehad met NOCNSF en het ministerie van Defensie, de (binnenkort ex-)werkgever van de turner.

Deze drie instanties helpen de turner op medisch, financieel en facilitair gebied. Over de inhoud van deze hulp doen de partijen geen mededelingen. ''Dat moet vertrouwelijk blijven'', aldus Geukers.

Coach

Bram van Bokhoven, de coach van Van Gelder, mag zich vanwege de schorsing niet bemoeien met zijn pupil. ''Ik richt me op de rest van de groep'', aldus de in Den Bosch werkzame coach, die Van Gelder wel zegt te missen.

''Ik heb niet heel veel contact met hem gehad, maar ik weet dat Yuri nog steeds aangeslagen is door alles wat er is gebeurd. Hij heeft veel reacties gekregen. Sommige waren redelijk, andere bikkelhard. En de hardste trek je je nu eenmaal meer aan.''