MADRID - Alaves is zaterdagavond twee punten ingelopen op koploper Real Madrid. De nummer twee won bij Real Sociedad met -1 en is nu tweede op de ranglijst met evenveel verliespunten als de Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad, die in Malaga niet verder kwam dan 1-1. Barcelona ging pijnlijk onderuit bij hekkensluiter Rayo Vallecano (2-1), evenals het hoog genoteerde Athletic Bilbao bij Real Mallorca (3-0).

Jordi Cruijff maakte in de 78e minuut met een kopbal gelijk voor Alaves. De zoon van de legendarische nummer 14 was pas enkele minuten eerder ingevallen. Oud-Groninger Magno zorgde vervolgens vlak voor tijd voor het winnende doelpunt. Bij die treffer ging Sociedad-doelman Westerveld niet vrijuit.

De thuisploeg was al in de beginfase op voorsprong gekomen door de teruggekeerde Joegoslaaf Darko Kovacevic. Bij Alaves, vorig seizoen finalist in het toernooi om de UEFA-beker, viel Richard Witschge na een uur in.

Hij zorgde voor belangrijke nieuwe impulsen. De oud-Ajacied had onder meer een aandeel in de 1-1. Real Madrid keek in Malaga tegen de gelijknamige vereniging bijna drie kwartier tegen een achterstand aan. Dely Valdes opende de score voor rust. Dat was dik verdiend. Ver in de tweede helft redde Morientes een punt.

Barcelona verliest

BarcelonaRayo Vallecano