LISSABON - FC Twente boekte woensdagavond tijdens de uitwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League bij Sporting Lissabon een morele overwinning.

De formatie speelde meer dan een uur met tien man, maar verwierf met een doelpuntloos gelijkspel (0-0) toch een redelijke uitgangspositie voor de return van dinsdag in Enschede.

De route naar het hoofdtoernooi van de Champions League blijft echter lastig en lang. FC Twente of Sporting Lissabon stuit eerst nog twee keer op een topclub uit een toonaangevend voetballand voordat het zich echt met de beste Europese voetbalverenigingen mag meten.

FC Twente speelde vanaf de 24e minuut met tien man omdat Sander Boschker de rode kaart kreeg. De ervaren doelman was iets later bij de bal dan Helder Postiga.

Boschker

De geroutineerde aanvaller dook vervolgens sierlijk over de armen van Boschker heen en hoorde scheidsrechter Felix Brych voor een strafschop fluiten. De Duitse arbiter kende geen medelijden met Boschker en stuurde hem meteen van het veld.

Trainer Steve McClaren wisselde Kenneth Perez voor reservedoelman Nikolay Michajlov. De eerste actie van de Bulgaar was een goede. Hij voorkwam met een fraaie redding dat Moutinho de strafschop verzilverde. Met een speler minder op het speelveld verloor FC Twentede controle over de wedstrijd.

De formatie uit Enschede was verrassend sterk begonnen in Lissabon. Vooral Miroslav Stoch manifesteerde zich in de openingsfase als een bruikbare versterking. De huurling van Chelsea uit Slowakije zorgde op de rechterflank voor veel dreiging.

Ruiz

Bryan Ruiz, de nieuweling uit Costa Rica, starte als linksbuiten. Hij was al na 28 seconden dicht bij de openingstreffer. Hij gleed de bal net niet over de doellijn.

Trainer Steve McClaren liet de van Vitesse overgekomen Nicky Kuiper buiten de basisformatie. De Britse oefenmeester gaf de voorkeur aan Slobodan Rajkovic als linksback.

Ook de nieuwe Irakees Nashat Akram startte op de bank. Luuk de Jong en Bernard Parker, twee andere aankopen, ontbraken helemaal in Lissabon. De Jong is nog geblesseerd, Parker niet speelgerechtigd.

Rajkovic

Sporting Lissabon koesterde na de rode kaart van Boschker veruit het meeste balbezit. De Portugezen kregen echter niet veel uitstekende doelkansen. Rajkovic bracht zijn eigen doelman Michajlov voor rust nog het meest in de problemen.

De Serviër kopte bijna in eigen doel. Na de komst van twee nieuwe spitsen koos Sporting Lissabon het laatste half uur pas echt voor de aanval. Doelman Michajlov kende problemen met twee schoten van Pedro Silva, maar bleef zonder tegentreffer.

Theo Janssen bezorgde FC Twente met een afstandschot nog bijna de zege. Blaise N'Kufo kreeg vlak voor het laatste fluitsignaal misschien wel de mooiste kans van het duel. De spits van FC Twente schoot in het zijnet.

Vol lof

Steve McClaren, de trainer van FC Twente, was na afloop van de wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen Sporting Lissabon vol lof over zijn elftal. De nummer twee van de eredivisie speelde woensdag in Portugal meer dan een uur met tien man, nadat doelman Sander Boschker met rood uit het veld was gestuurd. ''De spelers hebben een heroïsche strijd geleverd'', vond de Britse coach. FC Twente hield Sporting met tien man op 0-0.

Geweldig gedaan

''Wat organisatie, discipline en inzet betreft hebben we het geweldig gedaan'', zei McClaren op de website van FC Twente. ''Dit resultaat biedt perspectief voor de terugwedstrijd. We kwamen hier met de doelstelling de beslissing pas in Enschede te laten vallen, daar zijn we in geslaagd.''

Nikolay Mihaylov, de vervanger van Boschker, werd de held van de Tukkers door een strafschap van Joao Moutinho te stoppen. De Bulgaar had eerder op de dag met keeperstrainer Theo Snelders videobeelden gezien van strafschoppen van Sporting. ''Daar zat Moutinho ook bij. Ik wist dus dat hij een voorkeur voor links heeft'', lachte Mihaylov.