HAMBURG - Michael Schumacher keert na bijna drie jaar terug in de Formule 1. De 40-jarige Duitser maakte woensdagavond op zijn website bekend dat hij Felipe Massa op 23 augustus tijdens de Grote Prijs van Europa in Valencia vervangt.

Hij rijdt voor Ferrari ook de overige zes wedstrijden van dit seizoen.

De Braziliaan Massa crashte zatertijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs van Hongarije. Hij ontwaakte maandag uit kunstmatige coma maar mag voorlopig niet racen.

Schumacher beëindigde zijn loopbaan in oktober 2006. Hij won zeven wereldtitels en kwam 91 keer als eerste bij een Grote Prijs over de streep.

Voorbereiden

Schumacher sprak woensdag onder meer met teamchef Stefano Domenicali van Ferrari. ''We hebben gezamenlijk besloten dat ik me ga voorbereiden op de Grote Prijs van Europa in Valencia'', schrijft Schumacher op zijn website.

''Eigenlijk was de Formule 1 een gesloten boek voor mij. Maar ik ben nog wel erg verbonden aan Ferrari en kan deze ongelukkige situatie dan ook niet negeren.

Als sporter verheug ik me op de komende wedstrijden. Het is niet alleen een emotionele beslissing. Ik heb wel degelijk goed over deze situatie nagedacht.''

Testverbod

Schumacher heeft nog 3 weken de tijd om aan zijn conditie te werken. Hij is niet gelukkig met het testverbod in de Formule 1. De Duitser mag zijn auto net als de overige coureurs in de koningsklasse van de autosport tijdens het seizoen niet meer testen.

Het is ook onduidelijk hoe de nek van Schumacher op zijn nieuwe inspanningen gaat reageren. De zevenvoudig wereldkampioen blesseerde zijn nek in februari met een motorongeluk.

Fanatiek

Schumacher, vader van twee kinderen, is na zijn afscheid uit de Formule 1 fanatiek blijven sporten. Twee weken geleden liet hij tijdens een ontmoeting met Duitse journalisten nog weten dat hij zich nog heel fit en sterk voelt.

''Ik zou in deze condititie misschien nog steeds om de prijzen mee kunnen doen'', zei hij zonder te weten dat hij nog dit seizoen zijn rentree zou maken.

Opsteker

De terugkeer van Schumacher is ook een welkome opsteker voor de Formule 1. BMW maakte woensdag bekend dat het na dit seizoen uit de koningsklasse van de autosport stapt. De hoge kosten en een tegenvallend seizoen liggen ten grondslag aan het besluit.

Honda stapte al eerder uit de Formule 1. De Japanse renstal nam dat besluit naar aanleiding van de financiële crisis. Toyota, dat ook onder financiële druk staat, liet woensdag weten wel verder te gaan in de Formule 1.