MELBOURNE - Blessurevrij is Marcelo Rios een van de beste tennissers ter wereld. De Chileen stoomde maandag op naar de kwartfinale van de Australian Open in regenachtig Melbourne met een gladde triomf op de Ecuadoriaan Nicolas Lapentti: 7-5 6-1 6-4.

Het was de eerste kwartfinale in een grandslam in bijna drie jaar voor de 26-jarige Rios. In 1998 stond hij in Melbourne in de eindstrijd die hij verloor van de inmiddels gestopte Tsjech Korda. In 1998 ook beklom hij door zeven toernooizeges de eerste plaats van de wereldranglijst. Zes weken troonde hij aan de top. Daarna viel de linkshandige Zuid-Amerikaan van het ene fysieke ongemak in het andere en zakte hij ver weg op de ranking.

In Melbourne was Rios niet geplaatst maar hij kwam fit en goed getraind naar Australië. Op weg naar de laatste acht versloeg hij iedereen met opvallend gemak. Slechts één set moest hij afstaan. Lapentti, 23e geplaatst, had maandag in de Vodafone Arena eveneens niets in te brengen.

Regen

Regen verhinderde op de achtste dag in Flinders Park een vlotte afwerking van het programma. Uitslagen kwamen er alleen uit de beide stadions met een verschuifbare overkapping. Eens te meer kwam vast te staan dat in het eerste grandslam van de verrassende resultaten uit het mannentoernooi moesten komen.

Capriati door

De hoog ingeschaalde vrouwen wonnen weer zonder uitzondering. Titelverdedigster Jennifer Capriati had geen moeite met de overstap naar de laatste acht tegen de 20e geplaatste Italiaanse Rita Grande. De Amerikaanse permitteerde zich veel slordigheid maar won toch in twee sets: 6-3 7-5.

De Waalse Justine Henin, zesde op de plaatsingslijst, morste weinig tijd tegen de Russische Elena Dementjeva (12e). Pas in de tweede set stond de Wimbledonfinaliste de eerste games af: 6-0 6-3. "Ik heb opgezien tegen deze wedstrijd", verklaarde Henin na afloop. "Dementjeva is jong en heeft klasse. Ik wist mijn beste tennis boven te halen en dat was maar goed ook."

Moeilijkheden voor Mauresmo

Amelie Mauresmo had het veel moeilijker tegen de ongeplaatste Duitse Marlene Weingartner. De krachtige Francaise won de eerste set in 19 minuten met 6-0 maar gaf de tweede af met 4-6 en stond in de beslissende meer tegen zichzelf dan haar 22-jarige tegenstandster, die nooit verder dan de derde ronde kwam, te vechten. Gebroken opslagbeurten wisselden elkaar in hoog tempo af. "Ik wilde te veel na de eerste set", zei Mauresmo later. "Ik begon ineens fouten te slaan."

Mauresmo staat in de kwartfinale voor een krachtproef. Zij mag proberen de door een heupblessure geplaagde titelhoudster Jennifer Capriati tot staan te brengen. De Francaise was vooralsnog blij met het bereiken van de laatste acht.

/DOSSIERAustralian Open