PARIJS - De toppers in de Ronde van Frankrijk van 2008 liggen onder vuur van de dopingbestrijders.

Het Frans antidopingbureau (AFLD) maakte zondag bekend vijftien urinestalen van de vorige Tour met terugwerkende kracht te gaan onderzoeken op aanwezigheid van cera, de verbeterde variant van het bloeddopingmiddel epo.

Onder de renners die toestemming hebben gegeven voor de hertesten bevinden zich de Raborenners Denis Mentsjov en Laurens ten Dam.

Toestemming

Directeur Pierre Bordry meldde dat de AFLD de betreffende renners vlak voor de start van de huidige Tour in Monaco persoonlijk op de hoogte heeft gesteld van de plannen in september en oktober de tests op de oude B-stalen uit te voeren.

De renners zou om toestemming zijn gevraagd die urinemonsters te splitsen in een nieuwe A- en B-staal. Hij meldde niet om welke coureurs het gaat, maar zei wel dat de AFLD ze op het spoor kwam door diverse tips en signalen.

AFLD

Eerder werd al bekend dat Cadel Evans op de dag van de eerste etappe in Monaco bezoek had gehad van een vertegenwoordiger van de AFLD.

''Er is in Monaco iemand van de AFLD langs geweest'', bevestigde een woordvoerder van de Raboploeg zondag in Parijs.

''Twee van onze renners, Denis Mentsjov en Laurens ten Dam, is toestemming gevraagd voor een hertest op de stalen van vorig jaar. Die hebben ze gegeven.''

Cera

Het bloeddopingmiddel cera werd in de Tour van 2008 voor het eerst ontdekt bij de Italianen Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli. Later bleken ook de Duitser Stefan Schumacher en de Oostenrijker Bernhard Kohl zich eraan te hebben vergrepen.

Dat nog niet alle urinestalen van toen zijn gecontroleerd op cera, heeft vooral financiële redenen.

Mentsjov

Kohl eindigde in 2008 als derde in het klassement, maar werd later uit de uitslag genomen. Zijn plaats op het podium werd met terugwerkende kracht ingenomen door de Russische Rabobankrenner Denis Mentsjov.

De Spanjaard Carlos Sastre won vorig jaar de Tour, voor Cadel Evans. Op de negende plaats eindigde de Spanjaard Alejandro Valverde, die dit jaar niet mocht meedoen vanwege een dopingzaak.

Valverde mag in Italië niet koersen vanwege een schorsing. De Tour moest hij laten passeren omdat het parkoers dit jaar even Italië aandeed. ten Dam werd in de Tour van vorig jaar 22e.