ROME - De Nederlandse zwemsters hebben op de openingsdag van de WK langebaan in Rome opnieuw hun suprematie getoond op de 4x100 meter vrije slag.

Het viertal Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis bleef met een eindtijd van 3.31,72 - ruim onder het eigen wereldrecord - Duitsland maar net voor.

Het brons was voor Australië. Het Oranje-kwartet had sinds de Europese titelstrijd in Eindhoven (2008) een mondiale toptijd staan van 3.33,62. De Duitse concurrentes finishten in de Italiaanse hoofdstad in 3.31,83 als tweede.

Steffen

Startzwemster Britta Steffen zwom individueel met 52,22 ook een wereldrecord. Ze nam, gehuld in het nieuwe en nog amper verkrijgbare superbadpak van Adidas, meteen een grote voorsprong op Dekker, die opende in 53,61.

Kromowidjojo maakte met een fantastische splittijd van 52,30 al veel achterstand goed. Heemskerk bracht met 53,03, eveneens knap voor een specialiste op de 200 vrij, Veldhuis in een ideale uitgangspositie voor een nieuwe titel, na de EK en de Olympische Spelen.

Schreiber

De ervaren Eindhovense had het in de tweestrijd met Daniela Schreiber wel erg moeilijk. Ze perste er met een laatste krachtsinspanning 52,78 uit, net genoeg om de Duitse (52,37) achter zich te houden.

Veldhuis

Het wereldrecord en het bijbehorende WK-goud op de 4x100 vrij hebben Marleen Veldhuis zondagavond geïnspireerd tijdens de swim-off voor een plek in finale van de 100 vlinder.

De slotzwemster van de estafette ging in Rome vrij snel na de huldiging opnieuw het water in voor een duel met de Chinese Zhou Yafei, die langer had kunnen rusten.

Veldhuis won in 57,38 seconden. Haar opponente, die geen inspanning had hoeven leveren in ploegverband, tikte na 57,62 aan. In de halve eindstrijd waren beiden op 57,56 uitgekomen.

Zwemsters opnieuw succesvol