AMSTERDAM - Het Renault-team is door de stewards van de FIA geschorst voor de aanstaande Europese Grand Prix in Valencia. De schorsing is uitgevaardigd op grond van het overtreden van de veiligheidsregels.

Het Britse team had het loskomen van het rechtervoorwiel van Fernando Alonso's Renault kunnen voorkomen.

Alonso verliet tijdens de Hongaarse Grand Prix zondagmiddag de pitstraat met een slecht gemonteerd wiel. Tijdens de eerste pitstop van de Spanjaard gingen zijn monteurs in de fout.

Team

Over de radio wist Alonso al snel te vertellen dat hij een probleem had, maar het team spoorde hem aan terug te rijden naar de pits. Die haalde de tweevoudig wereldkampioen wel, maar slechts met drie wielen.

De teamleiding had volgens de FIA eerder in moeten grijpen en haar rijder moeten vertellen dat hij elk risico moest vermijden. Het wiel van Alonso stuiterde langs de baan en kwam tegen de vangrail tot stilstand.

Reactie

De straf lijkt een eerste reactie te zijn van de FIA op ongevallen in de laatste weken. Eerder verloor Formule 2-coureur Henri Surtees het leven doordat hij een losgeslagen wiel op zijn helm kreeg. Ook Formule 1-rijder Felipe Massa raakte gewond door een rondvliegend onderdeel.

Alonso mist door de straf zijn thuisrace op het stratencircuit van Valencia. Ook teamgenoot Nelson Piquet moet toekijken. Renault heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan.