ROME - Marleen Veldhuis is zondag tijdens de halve finales op de 100 meter vlinderslag op de gedeelde achtste plaats geëindigd.

Veldhuis klokte een tijd van 57,56 seconden, exact gelijk met haar Chinese rivale.

De jonge Zweedse Sarah Sjöström ging als snelste naar de finale. De 15-jarige Scandinavische tikte na 56,44 seconden aan en verbeterde daarmee het wereldrecord van Inge de Bruijn.

De Nederlandse zwom op 17 september 2000 tijdens de Olympische Spelen van Sydney 56,61. De Bruijn was niet verbaasd door de verbetering van haar wereldrecord.

''In de series zat ze er al dichtbij. Het zat er dus aan te komen. Het werd wel eens tijd ook'', reageerde de olympisch kampioene van Sydney op dit nummer als gastcommentator van de NOS.

Badpak

Hoeveel het badpak waarin Sjöström zwom, de Arena X-Glide van polyurethaan, heeft meegeholpen aan de nieuwe toptijd kon De Bruijn niet inschatten.

''Dat is moeilijk te zeggen. Ik weet wel dat ze een gigantisch talent is, 15 jaar. Het is haar van harte gegund. Vorig jaar bij de EK in Eindhoven was ze al goed voor goud en tijdens de Olympische Spelen lag ze in de finale.''