AMSTERDAM - AZ heeft zaterdag de veertiende editie van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gewonnen. De landskampioen was in de Amsterdam Arena met 5-1 te sterk voor bekerwinnaar SC Heerenveen.

De Alkmaarders hadden de Johan Cruijff Schaal nog nooit eerder veroverd.

De ploeg van trainer Ronald Koeman stond na een half uur al met 3-0 voor, door treffers van Brett Holman, Mounir El Hamdaoui en Maarten Martens.

Na een uur spelen deed Michal Papadopulos wat terug. Jeremain Lens bepaalde met twee treffers de eindstand op 5-1.

AZ volgt op de erelijst van de Johan Cruijff Schaal PSV op, dat de traditionele strijd tussen de kampioen en bekerwinnaar vorig jaar won.

Fantastische keeper

Koeman stelde tevreden vast dat het in aanvallend opzicht wel goed zit met zijn ploeg. ''We hebben vijf prachtige goals gemaakt'', glimlachte hij.

De oefenmeester maakt zich wel zorgen om de verdediging van zijn ploeg. ''Het is dat er een fantastische keeper staat, anders hadden we nog wel drie doelpunten tegengekregen'', concludeerde Koeman.

Reddingen

De Argentijnse sluitpost voorkwam in de eerste helft met drie miraculeuze reddingen dat Heerenveen verdedigingsfouten van zijn ploeggenoten kon afstraffen.

''Verdedigend was het niet altijd goed. Het was wel iets beter dan in de laatste oefenwedstrijden, maar Heerenveen kreeg toch vier of vijf goede kansen'', had Koeman gezien. ''Dat moet beter. Daarom moeten we ons ook niet blind staren op de uitslag.''

AZ wint Johan Cruijff Schaal