MONT VENTOUX - Juan Manuel Garate heeft zaterdag in de Ronde van Frankrijk de etappe naar de Mont Ventoux gewonnen. De Spaanse wielrenner van de Rabobankploeg was meegegaan in een ontsnapping en werd niet meer achterhaald.

De Spanjaard reed vlak voor de streep weg bij zijn Duitse medevluchter Tony Martin, die tweede werd. Het was de eerste ritzege voor Rabo in deze Tour.

''Ik droomde vannacht dat ik op de Mont Ventoux zou winnen en nu sta ik hier. Het is ongelooflijk'', zei Garate.

''Dit is de mooiste dag van mijn leven. Ik was in de Tour om Denis (Mentsjov) te helpen. Hij was niet goed, toen hebben we met de ploeg besloten voor de ritzeges te gaan. Dat dat mij op een van de laatste dagen lukt, maakt me heel gelukkig.''

Op korte achterstand eindigde de Luxemburger Andy Schleck als derde. Alberto Contador en Lance Armstrong volgden.

Zestien vluchters

De Spanjaard Contador behoudt het geel, Andy Schleck blijft tweede en Armstrong staat bij zijn rentree in de Tour ook op het podium.

De 20e etappe werd gekleurd door een groep van zestien vluchters, onder wie Garate, Martin en de Nederlanders Joost Posthuma en Albert Timmer. De vluchters werden pas in de slotklim 'opgeraapt', op Martin en Garate na.

Podiumplaatsen

De strijd om de podiumplaatsen vond kort achter hen plaats. Contador ging juichend over de streep, de Spanjaard van Astana is zeker van zijn tweede tourwinst.

Armstrong kon in de klim van de buitencategorie de aanvallen op zijn derde plaats afslaan. Frank Schleck, Bradley Wiggins en Vincenzo Nibali finishten weliswaar in de top tien, maar allen achter Armstrong.