AMSTERDAM - Ajax en AZ hebben de transfer van Demy de Zeeuw vrijdag afgerond. De middenvelder bereikte ook zelf met de Amsterdammers een akkoord en doorstond aansluitend de medische keuring.

De Zeeuw ondertekent bij Ajax een vierjarig contract, zo maakte de club bekend.

De Zeeuw, al woonachtig in de hoofdstad, speelde vier seizoenen voor AZ. De kampioen uit Alkmaar nam de middenvelder voor iets meer dan 100.000 euro over van Go Ahead Eagles.

Het is onduidelijk hoeveel Ajax voor De Zeeuw betaalt. AZ verlangde een kleine 8 miljoen euro voor de international. 

Vreemde dag

De Zeeuw was toe aan nieuwe uitdaging. Dat zei de middenvelder vrijdag, kort nadat zijn overgang was rondgekomen. ''Het was een beetje een vreemde dag. "

"Nog niet alles was rond en de keuringen duurden vrij lang. Maar ik ben blij dat ik hier nu sta'', aldus De Zeeuw voor de camera van RTL. De Zeeuw hoopt volgende week in de eerste competitiewedstrijd tegen FC Groningen al van de partij te zijn.

''Ik woon in Amsterdam en ben een Nederlander. Dat maakt de aanpassing een stuk makkelijker dan wanneer ik naar het buitenland zou zijn gegaan. Ik ben nog wel licht geblesseerd aan mijn knie, maar dat valt mee.''

Gepresenteerd

Kort voor aanvang van de wedstrijd tegen Atletico Madrid voor het Amsterdam Tournament werd De Zeeuw aan de supporters gepresenteerd.

''Het was een mooi applaus'', vond de international. ''Ajax is een mooie club. Ik ben blij dat ik deze stap heb gemaakt. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.''

Gesteggel

Met de transfer van de Zeeuw komt er een einde aan wekenlang gesteggel tussen beide kampen. Ajax liet al in een vroeg stadium weten geïnteresseerd te zijn in de oud-speler van Go Ahead Eagles.

AZ wilde in eerste instantie niet de concurrent versterken of er moest een grote transfersom betaald worden. Het eerste bod van de Amsterdammers, naar verluidt zo'n vier miljoen euro, werd dan ook lachend door de landskampioen terzijde geschoven.

Beide clubs deden de laatste paar dagen echter water bij de wijn waardoor de overgang nu toch doorgang kan vinden.

Versterkingen

De Zeeuw is de derde aankoop van Ajax voor het nieuwe seizoen. De Amsterdamse club legde eerder Thimothée Atouba (Hamburger SV) en doelman Jeroen Verhoeven (FC Volendam) vast. Ajax wil zich ook nog graag met een fysiek sterke verdediger versterken.

Volgens verschillende media in Uruguay heeft de 29-voudig landskampioen bij Nacional geïnformeerd naar de mogelijkheid om Sebastián Coates over te nemen.De 18-jarige verdediger is 1,96 meter lang en zou nog tot 2011 bij zijn club onder contract staan.