ISTANBUL - Frank Rijkaard heeft met Galatasaray de derde voorronde van de Europa League bereikt. Echt gemakkelijk ging het niet voor de Nederlandse trainer en zijn Turkse manschappen.

Galatasaray nam in de return tegen het bescheiden Tobol Kostanay uit Kazachstan pas na een uur spelen afstand (2-0). Mustafa Sarp en Servet Çetin maakten de doelpunten voor de Turken, die in Kazachstan niet verder waren gekomen dan 1-1.

Voor Rijkaard was het duel in de tweede voorronde zijn eerste officiële kennismaking met het publiek in het Ali Sami Yen-stadion van Istanbul.

Speciaal

''Het zal een hele speciale wedstrijd voor mij worden'', zei de Nederlander in de aanloop naar de confrontatie met Tobol Kostanay. Hij wordt bij Galatasaray geassisteerd door Johan Neeskens, met wie hij ook samenwerkte bij FC Barcelona.

De Turkse topclub speelt in de derde voorronde tegen Maccabi Netanya uit Israël.

FC Valletta

Ton Caanen redde het met zijn club FC Valletta niet. De Nederlandse oefenmeester zag zijn ploeg in eigen stadion op Malta met 1-0 verliezen van St. Patrick Athletic, waardoor de Ieren verder gaan in de voorronde van de Europa League.

De heenwedstrijd was in 1-1 geëindigd. Jordi Cruijff en Geert den Ouden hadden een basisplaats gekregen van landgenoot Caanen.