AMSTERDAM - Alberto Contador heeft donderdag de individuele tijdrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen in een tijd van 48 minuten en 30 seconden.

Hij bleef nummer twee Fabian Cancellara na 40,5 kilometer slechts drie seconden voor. De Spanjaard dankte zijn winst aan zijn klimmercapaciteiten.

Cancellara, misschien wel de beste daler in het peloton, zette al vroeg op de middag in het tweede deel van de rit tegen de klok een tijd neer waarop velen hun tanden stuk beten.

Specialist

Ook Contador moest in de afdaling en de laatste kilometers naar de streep toe veel tijd inleveren op de Zwitserse tijdritspecialist. De winst die de gele-truidrager aan het begin van de rit en op de klim boekte, bleek echter net genoeg te zijn.

Andy Schleck kan eveneens terugkijken op een goede tijdrit. Hoewel hij meer dan vijftig minuten nodig had op het parkoers rondom Annecy, wist hij wel met verve zijn tweede plaats in het algemeen klassement en zijn witte trui te verdedigen.

Armstrong

Lance Armstrong reed een tegenvallende tijdrit en eindigde als zestiende. Doordat Frank Schleck zich niet staande wist te houden in de race tegen de klok, klom de Texaan niettemin naar de derde plek in het algemeen klassement.

Daardoor houdt de zevenvoudig Tourkampioen zicht op het podium in Parijs. Ook Bradley Wiggins en Andreas Klöden profiteerden van de slechte tijdrit van de oudste gebroeder Schleck. Zij stegen ten koste van de Luxemburger naar de plekken vier en vijf.

Clement

Stef Clement werd de beste Nederlander. De specialist van Rabobank reed een zeer verdienstelijke rijdrit en eindigde met een tijd van 50.07 op de zeventiende plaats. Joost Posthuma werd 25ste op iets meer dan twee minuten van Contador.

ZIE OOK:

Clement kiest niet voor makkelijke weg
Ten Dam: Geen cadeau's op de Ventoux
Albert Timmer ziet af in tijdrit
Scherpe tijd voor Stef Clement