AMSTERDAM - De internationale wielerunie UCI verzet zich niet tegen een terugkeer van Michael Rasmussen, die een tweejarige schorsing heeft uitgezeten.

De wielerunie is van mening dat Rasmussen niet mag terugkeren in het peloton voordat hij een jaarsalaris aan de UCI heeft overgemaakt.

Maar gezien een recent arrest van het sporttribunaal in Lausanne ziet de UCI er toch geen heil in om een rentree te blokkeren.

Terugkomen

Rasmussen werd twee jaar geleden als geletruidrager uit de Tour gehaald. De toenmalige Rabobankrenner had destijds gelogen over zijn verblijfplaats. Daarna werd Rasmussen twee jaar geschorst en die straf zit er zaterdag op.

De Deen wil terug in het peloton, maar heeft niet voldaan aan de bepaling in de door hem ondertekende verklaring voor een schone wielersport.

Daarin staat dat een renner die voor een dopingovertreding wordt geschorst, een jaarsalaris moet betalen. Liegen over de juiste verblijfplaats wordt formeel ook gezien als een overtreding van het dopingreglement.

Vinokoerov

De Kazach Aleksandr Vinokoerov kreeg bij het CAS voor elkaar dat hij mocht terugkeren in het profpeloton terwijl hij nog niet had voldaan aan de boete van een jaarsalaris. Het CAS moet zich nog uitspreken over de vraag of de renners daadwerkelijk aan deze bepaling gehouden kunnen worden.

Tot die tijd moeten renners als Rasmussen en Vinokoerov gewoon kunnen fietsen, aldus het CAS. ''De UCI blokkeert een terugkeer niet, maar verwerpt wel de opstellingen van Rasmussen en Vinokoerov'', aldus een verklaring van de UCI.

Lees alles over de Tour op onze special