AMSTERDAM - Aan de pakkensoap in het zwemmen kan een einde komen. De oplossing komt uit onverwachte hoek.

De fabrikanten van zwempakken zijn de aanpak van wereldzwembond FINA zo zat, dat ze voorstellen tijdens het aankomende WK in Rome alleen ouderwetse zwemkleding te gebruiken. "Wat er nu gebeurt is oneerlijk", vindt de Amerikaanse fabrikant TYR.

"Als ik moet kiezen tussen traditionele zwemkleding die eerlijk is en de oneerlijke situatie die nu ontstaat, kiezen we voor traditionele zwemkleding. Ik denk dat iedere atleet dat zou doen omdat de huidige situatie losgeslagen is", liet directeur Matthew Zimmer van TYR weten.

Kritiek

De FINA krijgt zware kritiek te verduren over het onvermogen om richtlijnen op te stellen voor de snel ontwikkelende materialen. In juni keurde de wereldzwembond 202 pakken goed en tien af. Bij de goedgekeurde pakken zat een aantal aangepaste versies van pakken die in eerste instantie waren afgekeurd."

Ook concurrent Arena moet toegeven dat de huidige situatie in het zwemmen niet goed is. "Ja, het is een zooitje", weet marketingdirecteur Giuseppe Musciacchio.

"Zo kan het niet verder. Dit zijn serieuze problemen. De huidige pakken werken niet bij iedereen hetzelfde en ze kosten heel veel. Ik denk dat de FINA een stap terug moet nemen."

Geruchten

De FINA lijkt van zins om de regels te veranderen voor het WK, maar volgens de geruchten is Julio Maglione een voorstander van een terugkeer naar traditionele zwemkleding. Maglione neemt vrijdag het stokje van Mustapha Larfaoui over als voorzitter van de zwembond.

"Ik hoop dat het meer is dan een gerucht", zegt Zimmer. "De nieuwe voorzitter moet de bezem erdoor halen. En dat zeg ik niet alleen voor ons. We weten dat Arena ontevreden is, Speedo moet ook wel ontevreden zijn, want we hebben allemaal veel geld geïnvesteerd."

Opstand

De Italiaanse coach Alberto Castagnetti was één van de eersten die in opstand kwam tegen de moderne pakken die veel drijfvermogen bieden.

Hij noemde ze ruim een jaar geleden al 'technologische doping'. "We hebben een heel gevaarlijke route genomen en nu zijn we in een situatie waar we niet meer mee om kunnen gaan."