AMSTERDAM - De demarrage woensdag van Alberto Contador tijdens de beklimming van de Col de la Colombiere heeft voor verbazing gezorgd bij zijn teamgenoten.

Door de aanval moest zijn ploegmaat Andreas Klöden lossen, terwijl de broertjes Schleck wel meekonden met de Spaanse geletruidrager.

Zowel Lance Armstrong als de uitgevallen Levi Leipheimer begrijpt niets van de actie van Contador, laten ze via Twitter weten. Ook teambaas Johan Bruyneel was niet blij met de aanval.

"Dat was geen handige actie!", twitterde Leipheimer toen hij op televisie zag dat Contador wegreed, Andy en Fränk Schleck met zich meekreeg en Klöden geïsoleerd raakte.

De broertjes Schleck kwamen na de zware bergetappe, die gewonnen werd door Fränk, op de tweede er derde plaats van het algemeen klassement terecht.

"Als Andreas op twee seconden als vierde eindigt in het algemeen klassement, dan weten we waar hij die achterstand opliep", schreef Leipheimer geïrriteerd.

Veel vragen

Ook Lance Armstrong begreep niet waarom Contador wegreed. "Ik krijg veel vragen over waarom Contador wegreed. Ik ben er zelf ook niet achter", schreef hij op zijn Twitter. Op de vraag of hij vroeger ook wel eens ploeggenoten in de problemen bracht door zijn eigen demarrages antwoordt Armstrong: "Ik volgde altijd stalorders op. Altijd."

Contador zei zelf na afloop van de rit dat hij aan Astana-ploegbaas Johan Bruyneel had gevraagd of hij mocht wegrijden. Die antwoordde dat hij dit aan Klöden moest vragen.

Teruggefloten

De Duitser zei dat het goed was dat Contador demarreerde, maar toen de Spanjaard door zijn versnelling niet de broertjes Schleck, maar slechts zijn eigen meesterknecht eraf reed, werd hij door Bruyneel teruggefloten. Het kwaad was toen echter al geschied, Klöden zou als zesde finishen op 2.37 minuten achter de winnaar.

Bruyneel liet weten dat hij de aanval van zijn kopman onnodig vond. "Het was niet nodig om de Tour te winnen en ook niet in het belang van de ploeg. Na deze etappe hadden we één, twee en drie kunnen staan in het algemeen klassement, nu staan we één, vier en vijf."

Contador liet weten zeer ongelukkig te zijn met de situatie. "Ik ben blij met mijn eigen resultaat, maar voel me slecht over wat er met Andreas is gebeurd", laat hij weten op de website van de Astana-ploeg.

Lees alles over de Tour op onze special