BLACKPOOL - Raymond van Barneveld heeft woensdagavond als laatste de tweede ronde bereikt van het World Matchplay, gedoteerd met liefst 400.000 pond aan prijzengeld (463.000 euro).

De Haagse darter was in de Winter Gardens in Blackpool veel te sterk voor landgenoot Michael van Gerwen: 10-3.

'Barney' liep na 1-1 vlot weg naar 4-1 en kwam daarna geen moment meer in gevaar. Zijn scores waren beter (gemiddeld 99,73 punten per beurt), de dubbels vlogen er gemakkelijk in en bovendien gaf de toonaangevende Nederlander binnen de profbond PDC amper kansen weg.

De 20-jarige Van Gerwen, die afscheid nam met het gooien van bullseye voor een 126 finish, moest het derhalve doen met een troostprijs van 5700 euro, evenals Jelle Klaasen een dag eerder.

Dubbels

''Ik gooide mijn dubbels vandaag en hij raakte zij triples niet'', lichtte Van Barneveld het eenzijdige duel toe.

''Michael is een groot talent, maar hij staat zwaar onder druk en heeft het daar moeilijk mee. Ik heb het het laatste jaar mentaal ook niet gemakkelijk gehad. Ik weet wat ik kan maar het komt er niet uit. Ik haal wel finales maar win ze niet. Dat wordt wel tijd.''

Vaak stond Phil Taylor in de weg. Zijn 'eeuwige' rivaal drong woensdagavond al door tot de kwartfinale. De Engelse favoriet deklasseerde in de tweede ronde landgenoot Kevin Painter met 13-3.