AMSTERDAM - Frank Schleck heeft de koninginnerit in de Tour de France gewonnen. Op de streep in Le Grand Bornand troefde hij zijn broertje Andy en geletrui-drager Alberto Contador af.

Contador kwam met de beide Schlecks alleen te zitten toen hij op de laatste klim probeerde weg te rijden bij het Luxemburgse duo. Daarbij draaide hij de nek van ploegmaat Andreas Klöden om.

Dankzij die zet stijgt Andy Schleck naar de tweede plek in het algemeen klassement, Frank klimt naar drie.

Armstrong

De Italiaan Vincenzo Nibali werd op meer dan 2 minuten achterstand vierde, voor Lance Armstrong en de Duitser Andreas Klöden.

In de stand heeft Contador een voorsprong van 2.26 op de jongste Schleck, die het jongerenklassement aanvoert. Frank staat 3.25 achter. Armstrong zakte naar de vierde plaats, op 3.55 van zijn Spaanse ploeggenoot.

Donderdag is er nog een tijdrit waarin verschillen voor het klassement gemaakt kunnen worden en zaterdag moeten de renners voor de laatste keer serieus klimmen als de rit eindigt op de Mont Ventoux.

Sastre

De koers barstte pas echt los aan de voet van de voorlaatste beklimming van de dag toen Carlos Sastre aanzette.

Eén voor één moesten de klassementsrenners vervolgens lossen. De gebroeders Schleck besloten daarop vol de aanval op Contador te openen.

Wegrijden

De beide Schlecks wisten samen met Klöden en Contador weg te rijden bij de overige favorieten. Daarachter zaten Armstrong en Wiggins.

De zevenvoudig Tourkampioen besloot niet op zijn ploegmaats te jagen en liet de Brit het gat naar het viertal daarvoor dichtrijden.

Op de top van de derde berg van de eerste categorie van deze dag volgde hij op een achterstand van één minuut op zijn kopman in het geel.

Dat gat kon in de laatste vijftien kilometer naar de streep niet meer worden gedicht.

ZIE OOK:

Einde Tour voor Van Hummel
Van Poppel: Groen veilig voor Parijs
Dubbele val voor Mentsjov
Schleck draagt zege op aan Voigt