ROME - Wielrenner Danilo Di Luca is in de Ronde van Italië betrapt op cera, een variant van epo. De Italiaan eindigde in de Giro als tweede achter Denis Mentsjov. De internationale wielerunie UCI meldde woensdag dat Di Luca voorlopig is geschorst.

Volgens de UCI is Di Luca op 20 en 28 mei positief getest. De bloedmonsters zijn in een laboratorium in Parijs onderzocht.

Volgens de UCI hadden de controleurs de Italiaan op de korrel op basis van informatie uit zijn bloedpaspoort, eerdere testresultaten en zijn raceschema.

De 33-jarige Di Luca doet niet mee aan de Ronde van Frankrijk. In de Giro, gewonnen door de Russische Raborenner Denis Mentsjov, won de Italiaan twee etappes en droeg hij acht dagen de roze leiderstrui.

Stom

Di Luca ontkende tegen persbureau Ansa iets verbodens gebruikt te hebben. ''Er zijn al zo veel renners betrapt op cera, hoe stom zou ik zijn als ik dat middel nog gebruikt zou hebben'', zei hij.

''Voor mij is het nu belangrijk om de contra-expertise in een ander laboratorium te laten uitvoeren, waar ze fatsoenlijke analysemethodes hanteren. Als daar hetzelfde uit zou blijken, dan stop ik met wielrennen.''