ROME - Linsy Heister is woensdag bij de wereldkampioenschappen open water zwemmen in Rome net naast het podium geëindigd op de 10 kilometer.

De 21-jarige zwemster kwam vlak na de kopgroep bij de finish. Ze eindigde als zesde, op vier seconden van de Britse winnares Keri-Anne Payne.

Titelverdedigster Larisa Ilsjenko verliet halverwege de wedstrijd. De Russin moest ogenschijnlijk vanwege een blessure opgeven. Maaike Waaijer eindigde als 27e.

Beuken

''In het water is het echt beuken met al die meiden'', omschreef Heister de sfeer tijdens de race.

''Je vertrekt met veertig vrouwen tegelijkertijd en iedereen wil zo lang mogelijk bijblijven. Ze liggen naast je, boven je en onder je.''

Nog grover

Het talent laat zich inmiddels niet meer makkelijk wegduwen, maar moet - zo opperde ze zelf na de race - op dat vlak extra progressie boeken:

''Ik moet nòg grover worden. In zo'n wedstrijd is het moeilijk je staande te houden.''

Reputatie

Mogelijk moet Heister, die zaterdag in de Tyrreense zee op de 25 kilometer in actie komt, nog aan die reputatie werken. Dat haar rivalen beseffen dat er met haar niet te spotten valt.

Over haar zwemkwaliteiten is langzamerhand geen discussie meer. Voor Heister had de kopgroep zelfs een hoger tempo mogen aannemen, zodat er meer vrouwen zouden afvallen. ''Maar strategisch kan ik mij nog wel wat verbeteren'', erkende ze.