SALT LAKE CITY - Het Amerikaans Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van twee sleutelfiguren uit het corruptieschandaal van Salt Lake City, Tom Welch en Dave Johnson. Dit is enkele weken voor het begin van de Olympische Winterspelen in de stad bekend geworden.

De grootste omkoopaffaire in de geschiedenis van de Olympische Spelen leek vorig jaar november op zijn eind te lopen. Een federale rechter in de Verenigde Staten wees de laatste elf aanklachten tegen de voormalige topofficials van het organisatiecomité af. Dit weekeinde bleek dat de zaak een vervolg krijgt.

De omkoopzaak van Salt Lake leidde eerder ondermeer tot het aftreden en royement van tien leden van het Internationaal Olympisch Comité en had bovendien sterke aanpassing van de reglementen tot gevolg. Gebleken was dat de IOC-afgevaardigden giften van het Salt Lake-comité hadden aangenomen in ruil voor hun stem.

Welch en Johnson, de leiders van het bidcomité van Salt Lake, zouden in totaal 2,5 miljoen gulden aan IOC-leden hebben gedoteerd. De Amerikaanse regering zou over tal van belastende bewijzen beschikken. Eerder al sprak oud-IOC-voorzitter Samaranch de vrees uit dat deze gedurende de Winterspelen naar buiten zouden komen.