BOURG-SAINT-MAURICE - Mikel Astarloza heeft dinsdag de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Spaanse wielrenner van Euskaltel zegevierde in Bourg-Saint-Maurice na een bergrit van 159 kilometer.

Hij sprong vlak voor de finish weg bij zijn drie medevluchters. Achter Astarloza won de Fransman Sandy Casar de sprint om de tweede plaats, zijn landgenoot Pierrick Fédrigo werd derde.

De favorieten voor de eindzege zaten bij elkaar in een grote groep, alleen de Australiër Cadel Evans ontbrak daarin.

Hij verloor minuten op de Spaanse leider Alberto Contador. De groep-Contador kwam op ongeveer een minuut van Astarloza binnen. Contador behoudt de leiding in het klassement.

Ten Dam

Laurens ten Dam was al vroeg in de rit meegegaan met een grote groep vluchters. Hij eindigde uiteindelijk als 28e, op 3.16 van Astarloza.

De koplopers waren al vroeg in de rit samen gekomen. Onder anderen de Italiaan France Pellizotti reed de hele dag vooraan.

De drager van de bergtrui bereikte als eerste de toppen van de twee bergen in het parkoers. Hij werd uiteindelijk zevende in de etappe.

Schermutselingen

Bij de favorieten bleek het spektakel beperkt tot wat schermutselingen op de tweede en laatste klim. Onder aanvoering van de Luxemburger Andy Schleck werd Contador bergop getest, maar de Spanjaard gaf geen krimp.

Met de andere klassementstoppers, zoals de Italiaan Nibali en de Brit Wiggins bereikte hij de top en later de finish.