AMSTERDAM - Alberto Contador heeft de macht gegrepen in de Tour de France. De Spanjaard gaf al zijn concurrenten op de laatste klim naar Verbier het nakijken.

Andy Schleck probeerde Contador nog bij te houden maar kwam tekort.

Achter de Luxemburger opende Lance Armstrong en Andreas Klöden de jacht, maar kregen daarbij al snel een groep in de wielen met ondermeer Cadel Evans, Carlos Sastre, Bradley Wiggins en Christian Van de Velde.

Frank Schleck wist met Wiggins en Nibali weg te springen bij de groep Armstrong. Zij kwamen echter op meer dan een minuut achterstand binnen.

Armstrong had het zwaar te verduren. Ook Evans en Sastre wisten in de laatste kilometer te demarreren bij de zevenvoudig Tourkampioen.

Toeschouwers

Een stuk hoger op de berg had ook Contador enkele problemen. Op weg naar boven werd hij zwaar gehinderd door meerdere toeschouwers. De Spanjaard voelde zich zelfs genoodzaakt aan twee toeschouwers een stevige duw uit te delen.

Contador bleef op de fiets en wist een grote slag te slaan met de beide broertjes Schleck, Sastre en Wiggins. Daardoor zit hij voorlopig stevig in de gele trui. Andy Schleck verloor 42 seconden.

Lance Armstrong kwam vlak na Evans en Klöden op ruim anderhalve minuut binnen.

Mentsjov

Rabokopman Denis Mentsjov kon het tempo niet aan en moest aan de voet van de Verbier al lossen. Hij kwam op grote achterstand binnen en kan een strak klassement in de ronde vergeten.

ZIE OOK:

Van Hummel haalt tijdslimiet
Contador hoopt op steun ploeg
'Astana rijdt voor Contador'
Ten Dam: Mentsjov gaf op