AMSTERDAM - De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag een startbewijs voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Japan bemachtigd.

Na de 3-1 tegen Slovenië vrijdag werd Azerbeidzjan met 3-0 (25-20 25-19 25-15) verslagen.

Later op de avond schakelde Duitsland Slovenië uit (3-0), waardoor de twee buurlanden alvast hun WK-tickets veilig stelden.

De wedstrijd Nederland-Duitsland zondag gaat alleen nog om de sportieve eer. ''Maar geen genade'', liet aanvoerster Manon Flier zaterdag meteen weten. De twee rivalen staan voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar.

''Daarom moeten we meteen een statement maken'', zei ook routinier Ingrid Visser. ''We komen ze deze zomer ongetwijfeld nog een keer tegen en dan misschien wel op belangrijke momenten. Dus moeten we nu meteen laten zien dat wij de betere ploeg zijn.''

Ritme

Daar was vrijdag na de wedstrijd tegen Slovenië nog wel enige twijfel over. Nederland (15e) speelde ver beneden niveau tegen de nummer 53 van de wereld en moest zelfs een set afstaan.

Een dag later tegen Azerbeidzjan (26e) stond er een heel ander team in het veld. De formatie van Avital Selinger liet verzorgd volleybal zien en zette Azerbeidzjan serverend, aanvallend en blokkerend flink onder druk.

''We spelen nou eenmaal makkelijker tegen moeilijke tegenstanders'', bekende Flier na afloop. ''Tegen Slovenië gingen we in hun tempo mee, speelden we niet ons eigen niveau. Het niveau van Azerbeidzjan ligt gewoon een stuk hoger, dan komen wij ook makkelijker in ons ritme. We hebben nu gelukkig even laten zien waartoe we in staat zijn'', zei de grote uitblinkster tevreden.

Beste team

''Vandaag was iedereen gefocust'', vond bondscoach Selinger. ''We speelden niet zo afwachtend als gisteren.'' Hij is overigens niet van plan om tegen Duitsland, een wedstrijd die eigenlijk nergens meer om gaat, verstoppertje te spelen.

''Mensen komen speciaal naar Almere om naar ons te kijken. Dat is al reden genoeg om het beste team op te stellen. En ze moeten leren om altijd, ook als het er niet om gaat, een hoog niveau neer te zetten.''