BESANÇON - De jury in de Ronde van Frankrijk heeft de Britse sprinter Mark Cavendish teruggezet naar de laatste plaats in de veertiende etappe.

De winnaar van vier ritten in deze editie van de Tour zou in de sprint van het peloton in Besançon de Noor Thor Hushovd hebben gehinderd.

Volgens Hushovd, die met Cavendish een verbeten strijd voert om de groene trui, probeerde zijn concurrent om hem de hekken in te rijden.

De jury besloot op basis van de beelden om de Brit van Team Columbia te diskwalificeren. Hushovd schoof daardoor een plaats op in de uitslag en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het puntenklassement.

Niet eerlijk

''Ik kon hem passeren en toen hij me zag naderen, probeerde hij me de hekken in te duwen'', brieste Hushovd na de rit. ''Hij speelt het spelletje niet eerlijk.'' Volgens Hushovd was het niet de eerste keer dat de Brit zich in volle sprint niet aan de regels houdt.

''Ik ben hier klaar mee, daarom hebben we een protest ingediend. Vandaag kon ik het niet accepteren, het was niet normaal wat hij deed. Als hij sneller is dan ik, kan ik dat accepteren. Maar als je de regels niet volgt, is dat niet goed.''

Laatste

In de officiële uitslag van de etappe werd Cavendish als 154e en laatste van het peloton geklasseerd. In de strijd om de groene trui is het verschil tussen de twee kemphanen nu achttien punten, in het voordeel van Hushovd. De Noor won tot nu toe één etappe in deze Tour.

Volg alles over de Tour op Tour09.nl