COLMAR - De wielrenners Oscar Freire en Julian Dean zijn vrijdag in de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk vermoedelijk beschoten door twee kwajongens. De procureur van Colmar heeft dat zaterdag gezegd op basis van getuigenverklaringen.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, liet hij verder weten. Freire werd vrijdag in zijn dijbeen getroffen door een loden kogeltje, Dean werd in zijn hand geraakt. De betreffende teams, Rabobank en Garmin, kregen vrijdagavond bezoek van de politie.

''De zaak wordt serieus genomen'', vertelde Rabo-ploegleider Erik Breukink zaterdag voor de start van de veertiende etappe.

''Maar ik snap niet dat er niet tijdens de etappe meteen actie is ondernomen. Oscar had bij de tourarts gemeld dat hij vermoedelijk door een kogeltje geraakt was.''

Hectisch

Het incident leidde zaterdagochtend bij de start in Colmar tot hectische taferelen rond de bussen van de betrokken teams.

Freire bleef als altijd rustig onder alle commotie en toonde nog even de wond op zijn dijbeen. Bij Garmin meldde een woordvoerster dat met Dean alles in orde was.

Lees alles over de Tour op onze special