BEEKBERGEN - De turnbond KNGU, sportkoepel NOCNSF en Defensie gaan gezamenlijk steun bieden aan turner Yuri van Gelder, die een voorlopige schorsing uitzit wegens cocaïnegebruik.

De drie partijen willen de gevallen oud-wereldkampioen op de ringen bijstaan op medisch, financieel en trainingstechnisch gebied, zo zei voorzitter Jos Geukers van de KNGU zaterdag.

''We gaan volgende week op vrij hoog niveau om tafel zitten'', beschreef Geukers de situatie. ''We willen bekijken wat we kunnen doen om het gat waarin Yuri valt, niet te groot te laten maken.''

Medische behandeling

Geukers, die vermoedt dat namens NOCNSF ook technisch directeur Maurits Hendriks een rol krijgt, noemt het van belang dat de medische behandeling van Van Gelder zo snel mogelijk begint.

''Dat is ons primaire belang, we gaan niet eerst uitzoeken of zo'n behandeling wel in zijn verzekering zit. Eerst aan de slag, daarna zien we wel waar de rekening naartoe moet.''

Schorsing

Van Gelder kwam maandag op sportcomplex Papendal naar buiten met zijn verhaal over jarenlang cocaïnegebruik. De werknemer van Defensie werd betrapt bij de NK in juni en is voorlopig geschorst.

Ook verliest hij zijn baan en zijn A-status bij NOCNSF, met alle financiële gevolgen van dien. ''We inventariseren de gevolgen voor Yuri, hoe zit het bijvoorbeeld met zijn sponsorcontracten'', aldus Geukers.

''Vooropgesteld: Het is volstrekt laakbaar wat er is gebeurd, maar we laten een sporter niet in de kou staan.''

Behandeltraject

De KNGU en Van Gelder hebben volgens Geukers al een behandeltraject achter de rug. ''Dat sloeg niet aan, er was geen goede klik tussen Yuri en de behandelaar. We zullen nu een ander behandelplan moeten volgen. Defensie heeft daarvoor de hulp aangeboden.''

Nu Van Gelder geschorst is, mag hij niet deelnemen aan wedstrijden of trainingen die op welke manier dan ook gelieerd zijn aan de turnbond.

Coach

Van Gelder mag bijvoorbeeld niet trainen met zijn vaste coach Bram van Bokhoven. De KNGU en NOCNSF gaan de turner helpen een oplossing te vinden.

''Daarbij zijn meerdere scenario's mogelijk'', aldus Geukers, die aangaf dat een verblijf in het buitenland er één van is.