BERLIJN - De Italiaanse volleyballers hebben voor de vijfde maal de Europese titel veroverd. Ze wonnen in een enerverende finale, die meer dan twee uur duurde, met 3-2 van Frankrijk. De Azzurri bleven als enige ongeslagen bij het EK in Duitsland.

De 8800 toeschouwers in de Oost-Berlijnse Max Schmeling Halle kregen zondagavond waar voor hun geld. In de tweede set werden liefst 82 punten gemaakt voordat een beslissing viel: 25-18 40-42 -18 27-29 15-9 (132-116!). De Fransen mogen als troost mee naar de World Cup in november in Japan. Daar zijn de eerste drie startbewijzen te verdienen voor de Olympische Spelen.

Nederlands zesde

Het brons was voor Rusland, dat olympisch kampioen en titelverdediger Servië-Montenegro versloeg met 3-1. Nederland eindigde als zesde en hoeft zich daardoor niet te kwalificeren voor het EK van 2005. Dat wordt in Servië (Belgrado) en Italië (Rome) gehouden. De Europese bond CEV heeft zondag tijdens het congres een werkgroep ingesteld die gaat onderzoeken of de eindronde van dat toernooi met zestien teams kan worden afgewerkt in plaats van twaalf.

Oost-Berlijn is een goede omgeving voor het Italiaanse volleybal. Een jaar na het Europese goud van de vrouwen, was het nu de beurt aan de mannen, gecoacht door Gian Paolo Montali en nog altijd aangevoerd door Andrea Giani. De allrounder hield het in de finale overigens nog geen twee sets - met slechts twee punten - vol. Hij maakte plaats voor Matej Cernic.

Verder kon Montali volkomen vertrouwen op libero Pippi, Mastrangelo, Fei, spelverdeler Vermiglio, Papi en de oude vos Sartoretti. Deze diagonaal-aanvaller met de John McEnroe-service was met 27 punten, waaronder vier aces, topscorer.

Papi (24), Mastrangelo (21) en Fei (19) waren aanvallend en blokkerend eveneens succesvol. Bij de Fransen, die op één man na allemaal in actie moesten komen, kwam het meeste aanvalsgeweld van Granvorka, een goede bekende uit de Italiaanse competitie, en Capet met ieder punten.