SYDNEY - De Nederlandse hockeysters hebben zich zaterdag niet weten te plaatsen voor de finale van de Champions Trophy. De olympisch kampioen verloor met 2-1 van gastland Australië.

Oranje kwam al na twee minuten op achterstand na een doelpunt van Casey Eastham. Maar zes minuten later maakte Maartje Paumen uit een strafcorner gelijk.

In de tweede helft leek de ploeg van bondscoach Herman Kruis het initiatief in handen te nemen, maar in de 45e minuut kregen de Australiërs een strafbal die Nicole Arrold benutte.

In de resterende speeltijd probeerde Nederland de achterstand weg te werken, maar dat lukte niet. Drie strafcorners werden niet verzilverd.

Paumen

Paumen baalde na afloop. ''We hebben dit hele toernooi goed gespeeld, maar we hebben niet genoeg gescoord. Als je dat niet doet, ga je uiteindelijk toch wedstrijden verliezen, ook als je ze domineert.''

Oranje voelde zich behoorlijk benadeeld in het duel met het gastland. Aanvoerster Janneke Schopman begreep er niets van dat zij in de tweede helft een strafbal tegen kreeg.

Ze reageerde furieus tegen de scheidsrechter, maar die bleef onverbiddelijk. ''Ik vond het onbegrijpelijk. Normaal protesteer ik nooit, maar ik raakte alleen de bal, zeker niet de speelster, daarom was ik ook zo boos.''

Slotfase

In de slotfase, terwijl Oranje jaagde op de gelijkmaker, werd Naomi van As met geel van het veld gestuurd. Ook bij deze beslissing was er weinig begrip voor de leiding.

''Het was stom wat ik deed, maar niet zo erg om mij geel te geven. Ik wilde de bal alleen maar goed leggen. Die scheidsrechters maakten rare beslissingen'', vond Van As.

Belangrijke les

Schopman noemde het duel wel een belangrijke les voor Oranje. ''We speelden voor een volle vijandige tribune met ook nog de scheidsrechters behoorlijk in ons nadeel. Het was een goede leerschool. Het is belangrijk dat we meer ervaring opdoen om in zo'n wedstrijd rustig te blijven.''

Australië mag nu zondag in de finale aantreden tegen titelverdediger Argentinië, dat donderdag met 2-2 gelijk speelde tegen Oranje. Nederland speelt om het brons tegen Duitsland. In de voorronde werden de Duitse vrouwen met 1-0 verslagen.

''We zullen verder moeten'', realiseerde Van As zich. ''Morgen is een nieuwe wedstrijd. We moeten met meer kracht en agressie gaan spelen. We moeten het duel van vandaag maar snel vergeten en er vooral van leren.''