WICHITA - Het Nederlandse volleybalteam heeft in de strijd om de World League verloren van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse mannen wonnen vrijdag (plaatselijke tijd) in Wichita (Kansas) met 3-0. De setstanden waren 25-21 32-30 31-29. Door de zege plaatste Amerika zich voor de finaleronde in Servië.

Oranje kreeg tegen de olympisch kampioen voldoende kansen om te stunten. In de tweede en derde set dwong de ploeg van bondscoach Peter Blangé in totaal negen setpunten af, maar liet ze allemaal liggen.

Trommel

Aanvoerder Jeroen Trommel baalde na afloop van de gemiste kansen. ''Toch zal ik het positief blijven bekijken. Zolang we kansen creëren, hebben we ook kans om te winnen. Nu moeten we alleen nog de laatste stap zien te maken'', concludeerde hij.

Nederland verloor de eerste set nog met vier punten verschil, maar liet meteen al zien over een uitstekende vorm te beschikken.

Belangrijke punten

De ploeg verzuimde wel de verdedigde ballen succesvol af te ronden en miste daardoor vaak een kans om een belangrijk punt te scoren.

In het tweede bedrijf liep Oranje uit naar 20-15, maar zag Amerika via zes punten op rij terugkomen. Nederland kreeg daarna nog wel vier setpunten, maar de thuisploeg maakte het met 32-20 toch af.

Kansen

De derde set kende eenzelfde soort verloop. De mannen van Blangé kregen weer vijf kansen om een set te pakken, maar het lukte opnieuw niet.

Ook Niels Klapwijk, die in het veld was gekomen voor Kay van Dijk, kon niet verhinderen dat Amerika de wedstrijd toch in drie sets besliste.

Teleurgesteld

''Boven de twintig was Amerika beter en rustiger'', analyseerde Blangé. ''Ik ben tevreden met het niveau, maar ik erg teleurgesteld dat we de belangrijke punten niet wisten te scoren. Maar als het goed is, leren we van dit soort ervaringen en zullen we in het vervolg beter met dit soort kansen omgaan.''

Nederland en de Verenigde Staten treffen elkaar zaterdag (plaatselijke tijd) opnieuw. Oranje was al uitgeschakeld voor de finale.