COLMAR - Oscar Freire is vrijdag tijdens de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk beschoten met een buks.

Volgens Freire zouden er nog twee andere renners geraakt zijn, een van hen was de Nieuw-Zeelander Julien Dean die in zijn hand geraakt zou zijn.

Aangifte

De Raboploeg neemt het incident hoog op en doet aangifte bij de Franse gendarmerie, die inmiddels via de tourorganisatie ASO is ingeseind.

Freire kon zonder enige noemenswaardige hinder de etappe uitrijden, Dean ook. Van Bommel meldde dat de sprinter vrij laconiek reageerde. "Hij bleef er heel koel onder. Maar zo is Oscar. Die maakt zich niet snel druk."

Gevaar

Toch was de beschieting niet zonder enig gevaar, meldde Van Bommel. "In het dijbeen kan zo'n kogeltje weinig schade aanrichten, maar als Oscar een dergelijk projectiel in een oog krijgt, is hij wel blind. Ik vind dit schandalig en heb het nog nooit in mijn carrière meegemaakt."

Ploegleider Frans Maassen was bij Freire toen de arts het kogeltje verwijderde. "Onvoorstelbaar. Ik hoop dat ze de zaak kunnen oplossen, want dit is iets wat heel snel de kop moet worden ingedrukt", reageerde Maassen.

ASO

De ASO bevestigde kennis te hebben genomen van het voorval. `We nemen het zeer serieus en hebben al contact gehad met de lokale politie'', aldus een woordvoerder. `We wachten nu het onderzoek af. Pas daarna zullen we verdere mededelingen doen.''