AMSTERDAM - Heinrich Haussler heeft de dertiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser die in dienst is van Cervélo was uiteindelijk de enige renner die overbleef van de groep aanvallers van het eerste uur.

De renners moesten vrijdag vijf bergen in de Vogezen beklimmen, waarvan één van de eerste categorie (Col du Platzerwasel), twee van de tweede en twee van de derde categorie.

De Duitser was in de stromende regen veruit de sterkste uit een kopgroep van zeven renners, met de Spaanse Rabocoureur Juan Manuel Garate als enige afvaardiging van de Nederlandse ploegen.

Lossen

Haussler reed na de eerste beklimming weg met de Fransman Sylvain Chavanel en de Spanjaard Ruben Perez. Zij moesten op de volgende beklimmingen echter ook lossen bij de ontketende Duitser, die in Colmar geëmotioneerd over de finish kwam.

Op ruim vier minuten van Haussler kwam de Spanjaard Amets Txurruka (Euskaltel) als tweede over de finish, Brice Feillu uit Frankrijk eindigde als derde op meer dan zes minuten achterstand van de winnaar. De Italiaan Rinaldo Nocentini behield het geel.

Pellizotti

De Italiaanse wielrenner Franco Pellizotti is de nieuwe leider in het bergklassement in de Ronde van Frankrijk.

De renner van Liquigas verzamelde zoveel punten dat hij de bolletjestrui over kon nemen van de Spanjaard Egoi Martinez.

Pellizotti heeft 98 punten, Martinez staat met drie punten minder op de tweede plaats.

Hushovd

De Noorse wielrenner Thor Hushovd heeft de groene trui vrijdag weer overgenomen van de Brit Mark Cavendish.

Hushovd kwam als zesde over de finish en loste met de daarbij verdiende punten Cavendish af als koploper in het puntenklassement.

Hushovd, die één etappe won in deze Tour, staat op de eerste plaats met 205 punten. Cavendish, de winnaar van vier ritten, kijkt tegen een achterstand van vijf punten aan.

De strijd tussen de twee topsprinters om de groene trui lijkt daarom nog wel even voort te gaan duren.

Lees alles over de Tour op onze special