AMSTERDAM - Levi Leipheimer stapt vrijdag niet meer op de fiets voor de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk. De 35-jarige ploeggenoot van Alberto Contador en Lance Armstrong heeft zijn pols gebroken.

De nummer vier van het algemeen klassement kwam donderdag tijdens de twaalfde etappe twee kilometer voor de finish ten val.

Leipheimer dacht toen nog dat de blessure aan zijn pols mee zou vallen. ''Het had erger gekund'' reageerde hij bij de finish. ''Voorlopig blijf ik optimistisch.''

Ontgoocheld

De Amerikaan maakte vrijdag op zijn Twitterpagina echter bekend dat verder fietsen onmogelijk was. ''Mijn pols is gebroken. Ik kan niet beschrijven hoe ontgoocheld ik ben'', aldus de renner die in 2007 als derde in de Ronde van Frankrijk eindigde.

Armstrong sprak op Twitter over een grote teleurstelling. ''Ik ben wakker geworden met slecht nieuws. Levi is out met een gebroken pols. Damn.'' Armstrong maakte een foto van zijn onfortuinlijke teamgenoot.

Peter Wrolich

Ook wielrenner Peter Wrolich verliet de Tour vrijdag. De Oostenrijker van de Duitse ploeg Milram is geveld door de griep en was niet in staat om aan de dertiende etappe van Vittel naar Colmar te beginnen.

Hij was de afgelopen weken een belangrijke knecht voor Gerald Ciolek in de massasprints.

Tegenslag

Het wegvallen van Leipheimer is een grote klap voor Astana. Leipheimer is net als de Duitser Andreas Klöden een belangrijke knecht van Amstrong en Contador in het hooggebergte. Het peloton trekt zondag de Zwitserse Alpen in.

De verwachting is dat klassementsrenners als Andy Schleck en Cadel Evans daar zullen aanvallen.

Lees alles over de Tour op onze special

Leipheimer naar huis