BREDA - NAC heeft donderdag de eerste wedstrijd van een Nederlandse club in de Europa League met grote cijfers gewonnen. De mannen van trainer Robert Maaskant openden hun jacht op een plek in het hoofdtoernooi met een 6-0-zege op Gandzasar Kapan, een club uit Armenië.

NAC speelt volgende week de return in Yerevan.

De ploeg uit Breda moet in totaal drie ronden doorkomen om de groepsfase van de Europa League - de opvolger van de UEFA Cup - te bereiken.

Onbekend

Zelfs bij de meest verstokte voetballiefhebbers riep Gandzasar Kapan geen herkenning op toen die club bij de loting aan NAC werd gekoppeld.

Wedstrijdbeelden van de huidige nummer vijf van de Armeense competitie waren niet te krijgen, waardoor Robert Maaskant het in de voorbereiding op het duel moest doen met wat informatie van Henk Wisman, voormalig bondscoach van Armenië.

Het was voor NAC zelfs lange tijd onduidelijk welke spelers naar Breda zouden komen, want op het internet circuleerden diverse selecties van Gandzasar. De visalijst van de club gaf uiteindelijk wat duidelijkheid over de aankomende tegenstander.

Na rust

Dat alles maakte voor de supporters van NAC niet veel uit. Het Rat Verlegh Stadion was donderdag tot de laatste plaats bezet voor de confrontatie met de onbeduidende club uit Armenië.

Al die trouwe fans van NAC moesten tot de tweede helft wachten op een beloning voor hun komst. De ploeg van Maaskant wilde wel, maar had in de eerste 45 minuten moeite om los te komen.

NAC, dat nog geen maand bezig is met de voorbereiding, miste duidelijk wat ritme. De supporters van NAC zagen donderdag twee nieuwelingen aan het werk, Robbert Schilder en Ferne Snoyl.

Doelpunten

Kees Kwakman was na een half uur spelen uiteindelijk de eerste die de Armeense doelman wist te passeren, hij kopte de bal uit een vrije trap van Joonas Kolkka binnen (1-0).

In de tweede helft nam NAC verder afstand van Gandzasar, dat zoals Wisman al had voorspeld het niveau van een middenmoter uit de Jupiler League nauwelijks ontsteeg.

In het eerste kwartier na rust voerden aanvoerder Edwin de Graaf - weer fit na maanden van blessureleed - en Matthew Amoah (twee treffers) de score op tot 4-0. Anthony Lurling tekende even later met een prachtige lob voor de mooiste treffer van de avond, waarna het slotakkoord opnieuw voor De Graaf was: 6-0.