LONDEN - Ruud Van Nistelrooij heeft zijn frustraties over het Nederlands elftal zaterdag met twee treffers tegen Charlton Athletic van zich afgeschoten. Manchester United won door de doelpunten van de international met 2-0 en kwam op een punt van Arsenal. De koploper gaf via een magere 1-1 tegen Portsmouth de score van honderd procent uit handen.

Chelsea steeg door een overwinning op Tottenham naar de derde plaats. De club heeft drie punten achterstand op Arsenal, maar eveneens een duel minder gespeeld. Newcastle, tegenstander van NAC in de UEFA Cup, haalde pas het tweede punt binnen, door een gelijkspel tegen Everton (2-2).

Half werk

Manchester had het zaterdag een helft lastig tegen Charlton. Pas na de eerste treffer van Van Nistelrooij kwam de ploeg een beetje los. De Nederlander profiteerde van half werk in de verdediging na een vrije trap van Giggs. Charlton gaf het verzet helemaal op, toen drie minuten later Euell van het veld werd gestuurd na een aanslag op Gary Neville. Van Nistelrooij verdubbelde de score negen minuten voor tijd met zijn vierde competitietreffer.

Arsenal, met Dennis Bergkamp voor het eerst in de competitie in de basis, liet bij het gepromoveerde Portsmouth de score van honderd procent achter. De thuisclub kwam in de eerste helft op voorsprong via een treffer van routinier Sheringham. Henry maakte nog voor de rust gelijk. Hij moest twee keer aanleggen van de stip. De eerste poging kreeg geen goedkeuring van scheidsrechter Wiley. Bergkamp miste twee goede kansen en werd een kwartier voor tijd gewisseld.

Portsmouth, zaterdag met verdediger De Zeeuw in de basis en doelman Wapenaar op de bank, doet het goed in de Premier League. De ploeg staat vierde en verloor nog niet.

Definitieve treffer

Portsmouth werd wel gepasseerd door Chelsea. De ploeg waar dit seizoen financieel alles kan, won met 4-2 van Tottenham. Aankoop Mutu maakte de belangrijke 2-1 en 3-1. Hasselbaink besliste bij 3-2 het treffen definitief. Zijn derde seizoenstreffer viel in de slotminuut.

Newcastle speelde bij Everton een uiterst vermakelijk duel. Twee spelers kregen rood, er vielen drie strafschoppen. Newcastle, dat dit seizoen in de competitie nog niet gewonnen heeft, stond na 40 minuten met tien man op het veld na rood voor Robert. Toch nam de ploeg via Shearer een voorsprong. Hij scoorde uit een strafschop.

Zege in zicht

Na de gelijkmaker van Radzinski mocht Shearer acht minuten voor het einde opnieuw aanleggen van elf meter. De spits faalde weer niet. Met de eerste zege in zicht, maakte invaller Duncan Ferguson tegen zijn oude club toch nog gelijk, ook uit een strafschop.

Manchester City handhaafde zich zondag in de kopgroep door Aston Villa met 4-1 terug te wijzen. De Fransman Nicolas Anelka scoorde driemaal, twee keer vanaf de strafschopstip. Fulham haalde een punt weg bij Birmingham City: 2-2. Het hadden er drie kunnen zijn. Acht minuten voor tijd passeerde de Fin Mikael Forssell, door City geleend van Chelsea, doelman Van der Sar voor de tweede keer.