MONACO - De Fransman Sébastien Loeb is in een Citroën Xsara winnaar geworden van de Rally van Monte Carlo. Zijn eindzege in de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap rallyrijden is nog onder voorbehoud. Hij heeft beroep aangetekend tegen twee strafminuten wegens een verboden bandenwissel door zijn team zaterdagavond.

Wanneer de beroepscommissie in Parijs bij elkaar komt, is nog niet bekend.

In het eindklassement eindigde Loeb 45,9 seconden voor de Fin Tommi Makinen (Subaru Impreza WRC) en de Spanjaard Carlos Sainz (Ford Focus WRC). Wereldkampioen Richard Burns uit Groot-Brittannië finishte als achtste.

Indien de 27-jarige Loeb zijn overwinning mag behouden is het een bijzondere prestatie. Hij reed pas zijn tweede wedstrijd op het hoogste niveau.

Raakt Loeb zijn luid bejubelde triomf kwijt dan wordt Makinen de succesvolste rallyrijder aller tijden met 24 overwinningen. De Fin zal in dat geval ook de eerste zijn met vier zeges op rij in de Rally van Monte Carlo. Makinen heeft trouwens al vier Monte Carlo's op zijn conduitestaat.

Loeb kreeg zaterdag de twee strafminuten opgelegd toen zijn team in het servicepark een ander wiel monteerde. Dit was niet eerder toegestaan dan zondagmorgen.

Het beroep van zijn Citroënteam kon weer niet onmiddellijk worden behandeld. Dit gebeurt achter de groene tafel van de internationale autosportfederatie FIA in Parijs. Een woordvoerder van de FIA verklaarde: "Citroën heeft een team van vijf juristen samengesteld uit landen die geen betrokkenheid hebben. Het kan langer duren dan normaal. Waarschijnlijk wel twee weken."

Teammanager Michel Perin van Citroën weigerde elk commentaar. "Het is al dom genoeg dat het zich toespitst op het wisselen van banden."