ALKMAAR - Hevig ploeterend vervolgde Feyenoord zondagmiddag tijdens een amusant bezoekje aan een aanvallend AZ de lijdensweg die de club tot dusver niet verder dan de middenmoot van de eredivisie heeft gebracht. Veelzeggend over de situatie bij de Rotterdammers was het eindoordeel van trainer Bert van Marwijk die na het uiteindelijke gelijke spel (2-2) over een terechte uitslag sprak.

De geplaagde oefenmeester van Feyenoord trok een juiste conclusie. De bezoekers kregen in de uitverkochte Alkmaarderhout pas het betere van het spel toen Peter Wijker een half uur voor het einde van het aantrekkelijke duel met een tweede gele kaart moest vertrekken. Dirk Kuijt voorkwam tien minuten voor tijd dat zijn ploeg na Heerenveen ook niet de tweede uitwedstrijd van het seizoen verloor. Een week voor de thuiswedstrijd tegen landskampioen PSV bedraagt de achterstand van Feyenoord op koploper Ajax na pas vier duels al wel vijf punten.

Middenmoters

Tot teleurstelling van de naar successen snakkende aanhang kunnen de Rotterdammers zich voorlopig niet met de aloude concurrenten uit Amsterdam en Eindhoven meten. Waar Ajax en PSV vaak een mindere dag besluiten met een simpele zege moet Feyenoord zich ook tegen middenmoters helemaal leeg knokken. In de eigen Kuip tegen NEC ging dat nog net goed (2-1), Heerenveen was een maatje te groot (1-0) en de late winst in blessuretijd tegen NAC kreeg ook door Van Marwijk het predikaat gelukkig opgeplakt.

Ook op bezoek bij AZ waren de Rotterdammers niet beter dan AZ. Feyenoord kwam snel op de gewenste voorsprong doordat Dirk Kuijt al na acht minuten een strafschop benutte. Peter Wijker had even eerder Dank Lazovic in het strafschopgebied gevloerd en kreeg voor de overtreding zijn eerste gele kaart van de wedstrijd. Ook op voorsprong bleef Feyenoord ploeteren. Zonder de wegens familieomstandigheden ontbrekende Kees van Wonderen en de nog geblesseerde Robin van Persie ontbrak iedere lijn in het Rotterdamse spel.

Overgeslagen middenveld

Peter van den Berg en Patrick Pauwe probeerden vergeefs de voorste linie met lange ballen te bereiken. Het middenveld werd daardoor consequent overgeslagen. Nog in de eerste helft nam een fris aanvallend AZ via treffers van Barry van Galen (14e minuut) en Ali Elkhattabi (44e minuut) de leiding. De Marokkaan verscheen in de 47e minuut opnieuw volledig vrij voor Edwin Zoetebier. Met een fraaie redding revancheerde de bekritiseerde doelman van Feyenoord zich voor eerder afgestrafte fouten in duels met Heerenveen en NAC.

Dom en onnodig

Dom en onnodig vergreep Wijker zich in de 58e minuut op het middenveld aan Kuijt. Na de tweede gele kaart voor de toch ervaren verdediger speelde Van Marwijk met het inbrengen van de goed invallende Shinji Ono, Anthony Lurling en Mariano Bombarda alles of niets. Het werd uiteindelijk een beetje omdat slechts Kuijt wist te scoren.

Ook na de gelijkmaker kregen beide ploegen nog een uitstekende kans op de zege. Invaller Huysegems faalde voor Zoetebier, Kuijt raakte in de slotseconde de paal. “Jammer, maar wel terecht”, vond Van Marwijk. “Klopt”, aldus trainer Co Adriaanse. “Maar met elf man hadden we gewonnen, hoor.”